Inno/Tech

BMW i3, a született elektromos autó

Szerző szomkat

Tegnap Uwe Drehertől, a BMW i marketing vezetőjétől hallottam egy rövid beszámolót a BMW i3-ról, amit 2014-ben terveznek piacra dobni, és egyrészt néhány gondolat magával ragadt, másrészt utána beültem az egyik elődjébe tesztvezetni, így együtt pedig arra késztetett, hogy klaviatúrát ragadjak. Próbálok kritikus maradni, de egyelőre csak mondvacsinált okokat találok rá, minthogy nem értem, miért kell másként működnie az automata váltónak, mint az szokott, miért mutatóval jelzi az akkumulátor töltését és fogyasztását, miért nem digitálisan, stb. Az autó egyébként ugyanúgy viselkedik, mint a hibrid. Tölt, fogyaszt és ugrik.

Az egyik dolog, ami megérintett, hogy egy autógyártónak 7 évre előre kell tudnia, hogy a vevői milyen környezetben, milyen autót és hogyan akarnak majd vezetni. Erre a vízióra kezdik el tervezni az autót, ami általában sem olcsó mulatság, ennél pedig kimondottan drága (éveken át több száz mérnök és kutató dolgozott rajta). A BMW i3-at jelenleg is tesztelik Münchenben, hogy jövőre valóban tökéletes formájában kezdhessék meg az árusítását. A gyártás során minden apró részletre odafigyeltek, ilyenek pl.

  • súlycsökkentés (mert az akkumulátor eleve nehéz): 1250 kilóval
  • 25%-kal csökkentették a műanyag részeket olyan eukaliptusz fabetétekkel például, amik kizárólag felelős erdőgazdálkodásból (FSC) származnak
  • a gyártás során 50%-kal kevesebb energiát, de 100%-ban megújuló energiát használnak
  • az autó elkészítése 70%-kal kevesebb vízfogyasztást igényel.
  • az intelligens megoldásokkal a hatékonyságra is törekedtek (pl. legkevesebb fogyasztást eredményező útvonal ajánlása figyelembevéve a forgalmat)
  • partnerségben a Solarwattal közös töltők kidolgozása
  • teljesen új akkumulátor technológia kidolgozása (100%-ban újrahasznosítható)

És hát íme…

Jövő Karácsonyra szívesen elfogadom – csomagolás nélkül is :)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment