Élet-módi

Betiltva! 2021-től…

Szerző Vida Melinda

Cikkünkben megvizsgáltuk az egyszer használatos műanyagokat és kiváltásukat. Kicsit másként.

Lassan egy éve, hogy megszületett az Európai Uniós határozat, miszerint 2021-től bizonyos egyszer használatos műanyagok forgalmazása tiltottá válik az EU területén. Az elmúlt hét elején Magyarország kormánya is felszólalt a klímavédelem fontossága mellett és bejelentették, hogy 2021-től hazánkban is betiltják az egyszer használatos műanyagokat, valamint hogy 2020. július 1-én Hulladékgazdálkodási Hatóság indul az illegális hulladéklerakók felszámolása és a hulladékgazdálkodás, az újrahasznosítás előmozdítására.

De mit teszünk mi? Hogyan készülünk a változásokra? Tudatosabbak vagyunk, vagy amíg lehet, levesszük a polcról a nylon tasakot és minden zsemlét külön műanyag zacskóba rakunk a boltban?

Kezdjük mindjárt az elején. Egyetemesen nem a műanyaggal, mint anyaggal van probléma. Szükséges, sok helyen pótolhatatlan és olyan lehetőségeket nyitott meg, ami műanyag használata nélkül nem, vagy csak nagyon magas költségen lett volna megvalósítható. Viszont ez nem igaz az úgynevezett egyszer használatos műanyagokra.

2021-től az EU-s szabályozás értelmében nem lehet majd műanyagból vagy polisztirolból (EPS) készült italtartó poharakat, pohártetőket, italtárolókat, ételtároló dobozokat, fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, italkeverő pálcikákat, léggömbrögzítő- és tartó rudakat, valamint szívószálat forgalmazni. A hazai álláspont szerint Magyarországon a következő évtől a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékre kell váltani.

Szerencsére vannak szervezetek, akik már jó pár éve, évtizede azon dolgoznak, hogy a magyar lakosság egyre több alternatívát ismerjen meg és így tudatosabban éljék mindennapjaikat. Most nem a jól bevált praktikákat szeretnénk megosztani veletek, hiszen azokat már több remek cikkben, videóban összefoglalták előttünk. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mire ne váltsuk le az egyszer használatos eszközöket.

Tegyünk rendet a „lebomló” szemeteszsákok és a kutyapiszok zacskók körül!

Napjainkban egyre elterjedtebbek a kukoricakeményítőből készült zacskók, amelyeket lebomló, vagy biológailag lebomló címkével hirdetnek. Persze az állítás igaz, viszont fontos megvizsgálni a bomlás körülményeit. A kukoricakeményítőből készült zacskók tudományos vizsgálat alapján ipari körülmények között, állandó 50-60°C fok közötti hőmérsékleten képesek 90 nap alatt teljesen lebomlani. Magyarországon a szemetesbe dobott zacskók viszont szemétégetőben vagy szeméttelepen végzik, ahol az állandó magas hőmérséklet hiányában ezek a zacskók is jóval lassabban bomlanak le, akár 1000 év is szükséges lehet, a bomlás pedig CO2-kibocsátással jár.

A PLA zacskók környezetbarátabb megoldások, mint a kőolajból készült változatok, viszont nem feltétlenül ez a legjobb megoldás. Gondoljunk csak arra, hogy a kukoricakeményítő kivonásához élelmiszert használnak fel, ami társadalmi szempontból problémákat vethet fel.
De akkor mit használjunk? Talán a legjobb választás, ha az ember újrahasznosított műanyagból készült zacskót választ, illetve ha ezekre a funkciókra újrahasznál egyszer használható műanyag zacskókat.

Bambusz evőeszközök: tényleg szükség van rá?

Természetesen a műanyag evőeszközök kiváltására is vannak alternatívák, mint például a bambuszból készült termékek. Nagyon mutatósak, funkciójukat ellátják, de mielőtt Te is megrendeled a következő étkészletet egy külföldi webshopból, állj meg egy percre. Miért van szükség bambusz evőeszközre, ha minden háztartásban van otthon fém étkészlet, így bármikor magunkkal vihetjük azt is. A bambusz evőeszközök, bár anyagukban természetközeliek, ne felejtsük el, hogy ezeket a termékeket el kell szállítani hazánkba, a szállítás pedig hatalmas károsanyag-kibocsátással jár. Ha szeretnél magaddal vinni evőeszközöket, válassz a meglévők közül, ne vásárolj külön erre a célra újat.

Ne dobd ki, csak azért, mert műanyag

A műanyagmentesség jegyében sokan a tartós, tökéletes állapotban lévő műanyag használati eszközeiktől is elkezdtek megválni, csak hogy üveg vagy fém változatokat vásároljanak helyettük. A többször használható műanyag ételesdobozok továbbra is tökéletes szolgáltatot tesznek, sőt, ha még jó állapotukban kidobod őket, az még károsabb a környezetre. Jó a gondolat, hogy a meglévő műanyag tárolókat fém vagy üveg tárolókra cseréled, de tedd ezt felelősen, amikor valóban szükség van rá, és ne azért, mert ez egy új trend. Ha mégis új ételes dobozra szeretnél váltani, figyelmedbe ajánljuk a Doboz közösséget.

Nem kell annyi vászontáska sem

Bár nagyon sokan már saját táskával érkeznek a boltba, még mindig gyakori, hogy a pénztárnál kap észbe a vásárló. „Miben viszem én ezt haza?” – teszi fel magának a kérdést, s közben már veszed is le az újabb vászontáskát. Ez viszont nem környezetbarát, akkor sem, ha műanyag szatyor helyett vászonba pakolod. Ha már nem sikerült magaddal vinned a sajátodat, legjobb ha papírtáskát választasz, majd ha már használhatatlan, újrahasznosítani.

Zárszó: Ha már hazavitted, adj új funkciót és használd többször az egyszer használatos dolgokat!


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment