Föld

Így lesz Európa elsőként klímasemleges

Szerző Vida Melinda

A cél nemes, de hogy teljesüljön, mindenkinek változtatnia kell.

Az éghajlati és környezeti kihívásokra lehetőségként kell tekintenünk, az intézkedéseket pedig úgy kell meghoznunk, hogy biztosítva legyen mindenki számára, hogy nem lesznek vesztesei a folyamatnak.

Az éghajlatváltozás és a környezet károsodása mára a legsürgetőbb globális problémává nőtte ki magát. Ezt belátva szakpolitikai szakértők és klímaszakértők 2019. december 11-én előterjesztették az #EUGreenDeal, azaz az Európai Zöld Megállapodás javaslatát, egy olyan irányelveket, célokat és intézkedéseket összefogó egyezményt, amely utat mutat az európai társadalomnak egy fenntarthatóbb jövő felé.

Ahhoz ugyanis, hogy Európa eredményesen tudja kezelni a klímaváltozással összefüggő kihívásokat, új növekedési stratégiára van szükség. Olyan stratégiára, ami amellett, hogy támogatja az EU gazdaság helyreállását és fejlődését a világjárvány és a kialakult válság idején, egy időben megteremti a lehetőséget arra, hogy a kontinensen nettó nullára csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re.

Az Európai Zöld Megállapodás ütemterve alapján a következő lépések váltak sürgetővé, a fenntartható, zöld EU gazdaság megteremtése érdekében:

  • Klímasemlegesség 2050-re
    2020. március 4-én javaslat készült az európai klímarendeletre, amely jogszabályba foglalja, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon.
  • EU Iparstratégia
    2020. március 10-én elfogadásra került a jövő gazdaságát felvázoló európai iparstratégia.
  • az erőforrások hatékony felhasználásának elősegítése
    2020. március 11-én javaslatot nyújtottak be a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervre, amely az erőforrások fenntartható használatát szorgalmazza.
  • a biológiai sokféleség helyreállítása és a környezetszennyezés mértékének csökkentése
    Az Európai Bizottság az Európai Zöld Megállapodás részeként május 20-án elkötelezte magát a 2030-ig tartó időszakra szóló biodiverzitási stratégia előterjesztése mellett, a sérülékeny természeti erőforrások védelme érdekében.
  • termelőtől a fogyasztóig
    Élelmiszerrendszereink fenntarthatóságának növelése érdekében előterjesztésre került a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia, amely az egyik sarokkövét jelenti az egészségesebb és fenntarthatóbb uniós élelmiszerrendszer kialakítási folyamatának.

A fő cél, hogy a klímasemlegesség eléréséhez minden gazdasági ágazatot be kell vonni és mindenkinek cselekednie kell.
Az Európai Zöld Megállapodás a következő közös feladatokat listázza fel:

  • beruházás a környezetbarát technológiákba;
  • az innováció előmozdítása az ipari szereplők körében;
  • tisztább, olcsóbb és egészségesebb közlekedési formák bevezetése, mind az egyéni, mind a tömegközlekedésben;
  • az energiaágazat szénmentesítése;
  • az épületek energiahatékonyságának biztosítása;
  • együttműködés nemzetközi partnereinkkel a világszintű környezetvédelmi szabványok javítása érdekében.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment