Élet-módi

Te újraindítottad már az életed?

Szerző Vida Melinda

A napi sajtó egyik kiemelt üzenete napjainkban az újraindulás. A gazdaság, a munkahelyek, az élet újraindítása. De vajon hogyan lehet mindezt fenntartható módon tenni?

A hónapokig tartó önkéntes vagy elrendelt karantén után az emberekre egyik pillanatról a másikra rázúdul a szabadság. Lehet menni kirándulni, megszűntek a vásárlási idősávok, újra beülhetünk kedvenc éttermünkbe vagy dolgozhatunk a közeli kávézó teraszáról, mint sokan tették ezt így a vírus előtt.

A világjárvány előtti időszakban Magyarországon is elindult egy hullám, elkezdtünk tudatosabban, fenntarthatóbban élni. Itt most nem arra gondolok, hogy szelektíven gyűjtöttük a szemetet, talán ezt az egy rutint már sikerült a többségnek beépíteni a mindennapi gyakorlatba és talán ez az egyetlen, amire nem volt hatással a vírus. De emellett a vásárlás során egyre többen választották a csomagolásmentes vagy környezetbarát csomagolásban lévő árucikkeket, megkezdődött az egyszer használatos műanyag eszközök kiűzése az életünkből, legyen szó a nejlon zacskókról vagy éppen a szívószálról.

Aztán jött a vírus.

Már a bezárások előtt elővigyázatosságból a kávézókban betiltották a saját bögrében való kiszolgálást, így ismét napi rendszerességgel termeltük az elviteles papírpoharakkal a hulladékot. Ugyanígy előkerültek a műanyag pohártetők, sőt, sok helyen szintén az egészségünk védelme miatt a szívószálak is visszakerültek a polcokra.
A bevásárlás során még a legtudatosabbak is arra az álláspontra jutottak, hogy nem szabad kockáztatni, így sok esetben a csomagolásmentes termékek helyett az előrecsomagoltat választották, akár a zöldségek és gyümölcsök, de ugyanígy a pékáru vagy más termék esetében is. Nem is szabad ezért hibáztatni senkit, hiszen a járvány idején a legfontosabb saját és szeretteink egészségének védelme.
Március közepétől, a veszélyhelyzetben a vásárlást a legtöbben igyekeztek online megoldani, házhozszállítással, ezzel is csökkentve a kockázatot. Ez a döntés viszont azt eredményezte, hogy hatalmas mennyiségű egyszer használatos zacskó került ismét forgalomba, nem beszélve arról, hogy tornyokat építhetnénk az ételrendelések során hozzánk került műanyag dobozokból.

Összegezve, egészségünk védelme sajnos a többségnél azzal járt, hogy megsokszoroztuk a háztartásunk által termelt hulladékokat.

De mi is ezzel a valódi probléma?

A világjárvány és a karantén időszaka, az elmúlt 2-3 hónap elegendő idő volt ahhoz, hogy visszaszokjunk a régi, hulladéktermelő életvitelhez. A home office ideje alatt a kulacsok a szekrény mélyére kerültek, így most a PET palackos vizek után nyúlunk. Még mindig furcsán néznek ránk a boltban, ha saját vászontáskánkba szedjük a burgonyát a nejlon helyett, ahogy akkor is, ha gumikesztyű nélkül toljuk a bevásárlókocsit.

A koronavírus tehát nem csak az egészségünkre jelentett veszélyt, de sajnos a befektetett munka és energia, amivel sokan tudatosabb életre váltottunk, részben vagy egészben elveszett. Újra bele kell rázódnunk abba, hogy odafigyeljünk és lehetőségeinkhez mérten a környezetbarátabb opciókat válasszuk.

Tippek a tudatosabb, fenntarthatóbb újraindításhoz!
1. Készíts leltárt!
Mi az, amit a vírus előtt tettél, hogy életed/háztartásod fenntarthatóbb legyen? Ezek közül melyek azok, amelyeket már az egészséged kockáztatása nélkül visszaépíthetsz a mindennapokba?
2. Keress új, környezetbarát lehetőségeket!
Az újraindítás mindenkinek mást jelent. Sok munkahely az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján változtat a munkarenden, így nem mindenkinek van lehetősége valóban visszatérni a régi folyamatokhoz. Az új folyamatok alkalmazkodást kívánnak és egyben azt is jelentik, hogy újra kell tervezni a dolgokat. Gondold át, hogy az új folyamatok, új munkarend milyen lehetőséget nyit meg számodra a fenntarthatóság kapcsán.
3. Ne szorongj, ha nem sikerül rögtön minden területen visszatérni a régi menetrendhez!
Haladj lépésről lépésre, ahogy korábban is tetted. Ne feledd, hónapok teltek el karanténidőszakban, ezt nem lehet 1-2 nap alatt újragondolni. Rengeteg változás történt, amihez alkalmazkodnunk kell, ehhez pedig időt kell hagynod magadnak. Pár hét alatt, tudatos tervezéssel fájdalommentesen visszaállhatunk a csomagolásmentes, zero waste és fenntartható életmódhoz. Kezdd el ma!


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment