Gazdaság

Erős felelős befektetői évkezdés a Telekomnál

Szerző szomkat

Továbbra is élen a Magyar Telekom fenntarthatósági gyakorlata a felelős befektetői értékelésekben.

A Magyar Telekom, melynek fenntarthatósági tanácsadó partnere a Planet Fanatics’ Network, az év elején fenntarthatósági gyakorlata alapján két elismerő értékelést is kapott. A FTSE Russell (FTSE International Limited and Frank Russell Company) megerősítette, hogy a Magyar Telekom a FTSE4Good kritériumai szempontjából történt független elemzés során megfelelt azoknak a követelményeknek, amelyek alapján továbbra is FTSE4Good indexcsalád tagja lehet. Emellett, a CDP Supplier Engagement Rating (SER) értékelése alapján a Magyar Telekomot – egyedüli magyar székhelyű vállalatként – a top7%-ba sorolta.

A FTSE Russel által létrehozott FTSE4Good indexek azon vállalatok tevékenységét mérik, amelyek környezeti-, társadalmi- és vállalatirányítási (ESG) területen kiemelkedően teljesítenek. Az indexek szerepe jelentős, hiszen a piaci szereplők széles köre használja felelős befektetési alapok és egyéb termékek létrehozása és értékelése során. A Magyar Telekom 2016 óta, az index indulásától kezdve tagja a FTSE4Good Emerging Indexnek, ezt a tagságot erősítette most meg a FTSE Russel a 2020. évvégi értékelés eredményeként.

Forrás: cdp.net

Szintén az év elején tájékoztatta a Magyar Telekomot a Carbon Disclosure Project (CDP) is a vállalat értékelésének eredményéről, mely szerint a Magyar Telekom a világ TOP 7%-ába került a fenntarthatósági beszállítói programjával.
A CDP egy nemzetközi non-profit csoport, mely befektetők, vállalatok, államok és régiók számára nyújt segítséget környezeti hatásaik kezelése érdekében. A szervezet szerint a vállalatoknak a következő öt évben 120 milliárd dollár költségkockázatot jelent az ellátási lánc környezeti kockázata, hiszen a szervezet értékelései szerint az ellátási lánc emissziója (Scope 3) általánosságban a vállalatok működési kibocsátásának (Scope1 és Scope2) a 11,4-szerese. Éppen ezért szorgalmazza, hogy a felelős vállalatok saját klímavédelmükön túl a beszállítóik kibocsátását is ellenőrizze, valamint a beszállítókat is arra buzdítja, hogy köteleződjenek el a környezeti akciók mellett. A 2020-as globális ellátási lánchoz kapcsolódó, több mint 8000 vállalatot érintő értékelésük alapján tett további következtetéseket és összesítéseket a jelentésükben tették közzé.
nemzetközi listát, melyen egyedüli magyar székhelyű vállalatként jelenik meg a Telekom, februárban tette közzé a CDP.

[forrás: Magyar Telekom sajtóközlemény]A szerzőről

szomkat

Leave a Comment