Föld Gazdaság

Földrablás a Marketplace-en

Szerző Vida Melinda

Az értékesített földterületek nemzeti parkok, illetve őslakosoknak fenntartott rezervátumok részét képezik.

A védettnek nyilvánított amazonas-menti esőerdő illegálisan lekerített és birtokolt földterületeit kínálják eladásra a Facebook Marketplace-en – írja a BBC.

Az erdőirtás a területen mostanra soha nem látott méreteket öltött, mely mögött elsősorban a helyi szarvasmarha-tenyészet növekvő földterület-igénye áll – a kiirtott erdők védettségét ugyanis feloldja a helyi törvényi szabályozás, így könnyebben értékesíthetők akár a fentihez hasonló módszerekkel is. A BBC nyomozásának első eredményeképpen a brazil legfelsőbb szövetségi bíróság vizsgálatot rendelt el.

És ez talán a leglényegesebb pont. A helyi törvényi szabályozás, hiszen a Facebook is erre hivatkozott, mikor állást foglalt a földterületek árusítása mellett felületén.

A Facebook az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy készen áll együttműködni a helyi hatóságokkal a visszaélések megakadályozása érdekében, de nem szándékoznak átfogó intézkedéseket tenni a brazil földértékesítési ügyletek megakadályozására. Továbbra is elvárják ugyanakkor, hogy a felhasználók a helyi törvények betartása mellett használják a Marketplace-t és egyéb Facebook szolgáltatásokat.

Bár a dél-amerikai ország vezetése egyelőre nem tett lépéseket az ügyben, több civil szervezet, köztük a Greenpeace petíciót fogalmazott meg az esőerdei területek árusítása ellen. 

Nem csupán a törvényi szabályozás problémás a területen, de a brazil kormány egyre kevésbé támogatja a területen működő brazil szövetségi környezetvédelmi ügynökség munkáját (Brazilian federal environment agency), melynek következtében az illegális fakitermelés és földrablás egyre jövedelmezőbbé vált az utóbbi években.

A BBC fényt derített arra is, hogy egyes földrablók az eredeti ár triplájáért (35 000 dollár, azaz közel 11 millió forint) adják el az illegálisan szerzett földterületeket, amelyeket aztán földig égetnek.

Ezért várja mindenki a konkrét lépéseket a Facebooktól.
A Facebooknak ugyanis meg van a lehetősége arra, hogy visszaszorítsa a földrablók ténykedéseit. Ehhez az kell, hogy azonnal tiltsa le az ide kapcsolódó Marketplace hirdetéseket, továbbá – mivel a Marketplace egy nagyon sokak által használt, releváns csatornává vált az elmúlt években – újítsa meg szabályzatát.

 

És mit tehetünk mi?

A Facebook egy profitorientált vállalat, ami nagyon sokat változott az indulása óta (üzleti szempontból is), de továbbra is a legértékesebb terméke a felhasználói bázisa. Ha több millió felhasználó kiáll az esőerdei területek védelme mellett, a Facebooknak üzleti érdeke lesz, hogy eleget tegyen a felhasználói akaratnak, hiszen hatalmas gazdasági veszteséget jelentene számára, ha elveszítene egy jelentős mennyiségű felhasználót.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdője és létfontosságú szénraktár, amely lelassítja a globális felmelegedés ütemét. Körülbelül hárommillió növény- és állatfajnak és egymillió őslakosnak ad otthont.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment