Ajánló Gazdaság

BÉT ESG Jelentési Útmutató

Szerző Vida Melinda

Megjelent a Budapesti Értéktőzsde ESG Jelentési Útmutatója, amelyet kibocsátói számára állított össze. Cikkünkben kiemeltük a főbb mérföldköveket.

„A világ vezetői, a kormányzatok és más szervezetek sorra ismerik fel, hogy a fenntartható fejlődés és jövő érdekében cselekvésre van szükség, méghozzá késedelem nélkül. A fenntarthatósági célkitűzések a stratégiaalkotás középpontjába kerültek, és talán soha nem volt életbevágóbb az olyan globális kihívások elleni küzdelem, mint a klímaváltozás, egyéb természeti katasztrófák, a szegénység, a biodiverzitás csökkenése, a túlnépesedés és a járványok – hogy csak egy párat említsünk –, mint napjainkban.” – Végh Richárd, Budapest Értéktőzsde Zrt.

A BÉT (Budapest Értéktőzsde Zrt.) által kiadott ESG Jelentési Útmutató célja, hogy a környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) kockázatokat és lehetőségeket feltáró jelentésre és adatközlésre útmutatót biztosítson, első körben a BÉT-es kibocsátó vállalatoknak.

Az ESG Jelentési Útmutató emellett az ESG-re vonatkozó törvényi szabályozás fejlődését is hivatott bemutatni, valamint példák mellett ismerteti az ESG jelentési szabványokat.

Bár az Útmutató elsősorban azoknak szól, akik számára az ESG szempontrendszer használata még nem a gyakorlat része, a BÉT Útmutatója egy tervezett előrehaladást is megfogalmaz, amelynek tükrében hamarosan azoknak a vállalatoknak is fejleszteniük kell jelentéskészítési folyamataikat, akik ugyan már elindultak az úton, de még nem teljeskörű a jelentésük.


Minden hazai vállalkozásnak, amely elég innovatív és elkötelezett ahhoz, hogy az ESG szempontrendszert transzparensen alkalmazza és így vonzóbb legyen a finanszírozást nyújtó intézmények számára.


A BÉT által kiadott Útmutató körbejárja az ESG jelentéskészítés pénzügyi és működési előnyeit, üzleti lehetőségeket, valamint kitér a kommunikációs és reputációs előrelépési és egyéb lehetőségekre is.
Az Útmutató 4 alapelvet fogalmaz meg a kibocsátók részére az ESG stratégiájuk kialakításához:

  1. Az ESG témák megértésének előmozdítása
  2. Az ESG témák jelenjenek meg a döntéshozatalban
  3. Készüljön ütemterv az ESG terület és az ESG témák kezelésének folyamatos fejlesztésére
  4. Az ESG szempontból fontos információk közzététele

A kiadvány végigvezeti a szervezeteket az ESG jelentéskészítés folyamatán és egy ütemtervet is tartalmaz az egyes kategóriákba tartozó vállalatok számára.

A fenti 3. számú alapelvvel összhangban a kibocsátóknak ajánlott, hogy folyamatosan törekedjenek a ESG megfelelésük javítására, és kategória besorolásuk fokozatos emelésére. Ennek érdekében a BÉT javaslata, hogy minden kibocsátójuk készítse el és tegye közzé ütemtervét 2021. december 31-ig, amelyben legalább az alábbi információk szerepelnek:

  • a BÉT ajánlásoknak való megfelelés időbeli ütemezését,
  • az évről évre megcélzott ESG kategória 2022 és 2025 között,
  • a „haladó szint” eléréséhez szükséges fejlesztéseket.

Az Útmutatóban tett javaslat alapján 2023-ban a 2022. évről szólóan minden kibocsátónak legalább „belépő szintnek” megfelelő, önálló ESG jelentést kell közzétennie. 2025-ben legkésőbb, azaz a 2024-es gazdasági évről már mindenkinek javasolt „középszintű” ESG jelentést kiadni, 2028-ban pedig már javasolt a „haladó szint” elemeinek is megfeleltetve, integrált (szabványosított), külső fél által tanúsított jelentést kiadni.

A BÉT vállalása, hogy folyamatosan frissíti majd az ajánlását, hogy az megfeleljen a mindenkori szabályozásoknak és trendeknek.

Fenntarthatósági jelentéskészítés kapcsán megjelent korábbi cikkeink itt érhetők el.

Miért fontos a BÉT-nek az ESG?
  • Erős az intézményi befektetői oldali nyomás (UN PRI és ESG alapon kezelt vagyon)
  • Az ESG-re vonatkozó szabályozások felerősödése (elsősorban: Taxonómia, NFRD, SFDR)
  • Adatszolgáltatásra és feldolgozásra vonatkozó elvárás a technológiai fejlődés miatt mára lehetséges lett (ESG rating & ranking; AI használata a hírek, adatok átfésülésére)
  • A Covid-19 válságból történő helyreállást össze lehet kapcsolni a fenntarthatóságra vonatkozó célokkal (EU Green Recovery; COP26 Glasgow)
  • A BÉT vállalásokat tett a tulajdonosa és hazai, nemzetközi szervezetek felé:
Jelen cikkünkben először az új irány bemutatását céloztuk.
Terveink szerint a közeljövőben az útmutatóval kapcsolatos szakmai javaslatainkat is megfogalmazzuk.



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment