Élet-módi

Hova lett az A+++?

Szerző Vida Melinda

Energiaosztályok pluszjel nélkül? Igen. Március óta nem sikerült megszokni az új címkézést, szeptember 1-től pedig újabb változtatás lép életbe.

2021 márciusa óta a bizonyos háztartási gépek energetikai besorolása A-tól G-ig terjed, a korábbi A+++-tól D-ig terjedő minősítések helyett. Az új energiacímkézési rendszer az alábbi háztartási gépek esetében került bevezetésre:

  • hűtőgépek (hűtőszekrény, borhűtő, fagyasztó),
  • mosogatógépek,
  • mosógépek, mosó-szárítógépek
  • tévék, és egyéb elektronikus kijelzők (monitorok és digitális információs kijelzők),
  • valamint a lámpák.

A lista szeptember 1-jétől új termékcsaláddal bővült, hiszen már a villanykörtéket, LED-es fényforrásokat is az új energiaosztályokat jelölő címkékkel ellátva találjuk a boltok polcain.

Az új címkézési rendszer bevezetése egyúttal azt is jelenti, hogy a fogyasztási értékek is módosultak. Például ha korábban egy A+++-os terméket vásároltunk, ami a korábbi jelölés szerint a legenergiatakarékosabb megoldás volt a piacon, az új rendszerben az a termék C-s vagy D-s értékelést kaphat.

Ahogy arról a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) beszámolt bizonyos háztartási gépek esetében jelenleg még nincs a piacon olyan termék, amely akár B-s vagy A-s osztályzatot érdemelne. Mindez előrevetíti, hogy az új címkerendszer hosszútávon biztos értékelés rendszer lehet a piacon, hiszen megtervezésekor a szabályozás előre tekintett, bízva a megjelenő technológiák és fejlesztések pozitív hatásaiban.

„Azok gagyik, sokat fogyasztanak”, Rosszul hangzik, hogy C-s gépem van, A-sat szeretnék.”, “Ciki, nem A-s gépet venni”

Az is kiderül a TVE cikkéből, hogy félnek a vásárlók a D-címkés háztartási gépektől, pedig lehet, hogy az a legjobb, ami kapható, hiszen a korábban hosszú évek alatt megszokott rendszer alapján az A-s minősítésű termékeket keresik és a köztudatba még nem terjedt el az az információ, hogy az új rendszerben a C-s és D-s minősítés a ma elérhető legjobbakat jelöli.

Ahogy fentebb már említettük, szeptember 1-étől egy újabb termékkategórián, a LED-es fényforrásokon is ezek az energiahatékonysági jelzések vették át a helyet. Kérdéses viszont, hogy megfelelő tájékoztatás nélkül, ezek a változtatások mennyire fogják érinteni a fogyasztókat.

A TVE szerint a rendszeres tájékoztatás segít abban, hogy a kereskedők a vásárlóikat minél hatékonyabban átvezessék az új rendszer használatára, a legismertebb, hazai háztartási gépeket forgalmazó kereskedelmi láncok bevonásával végzett felmérésükből pedig az is kiderült, hogy a bár az új címkék megzavarták a vásárlók egy részét, a fogyasztók bizalma az ismert márkákban változatlan.

A TVE cikke teljes terjedelmében itt érhető el.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment