Ajánló Föld Gazdaság

Hétfőn elstartol 2021 legjelentősebb klímapolitikai eseménye

Szerző Vida Melinda

A 2021. október 31-től november 12-ig tartó konferencián az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) 197 tagja, köztük az EU és valamennyi uniós tagállam vesz részt.

Az eredetileg 2020-ra tervezett esemény, a pandémia miatt egy évvel később, 2021. november 1. napján veszi kezdetét. Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája (COP26), a világ vezetőinek csúcstalálkozóját ezúttal Glasgowban kerül megrendezésre.

A COP26 során mérlegre kerülnek a Párizsi Megállapodás azon eredményei, amelyeket a következő cél mentén sikerült elérni: „a globális felmelegedést az iparosodást megelőző szinthez képest jóval 2 °C alatt kell tartani, valamint arra kell törekedni, hogy a hőmérséklet emelkedése ne haladja meg az 1,5 °C-t.”

Bolygónk átlaghőmérséklete már most 1,2°C-kal melegebb, mint a 19. században. A tengerek szintje emelkedik, szélsőséges időjárási események sorjáznak világszerte, a jégsapkák olvadnak. Ráadásul a klímaválság legrosszabb következményeit elsőként éppen azok a szegényebb országokban élő emberek szenvedik el, akik a legkevésbé felelősek a felmelegedésért.

Az ENSZ főtitkára szerint most már nem elég az ígérgetés, azonnal lépésekre van szükség.
„Lejárt a diplomáciai finomkodások ideje” – közölte António Guterres. „Ha a kormányok – különösen a G20-ak kormányai – nem állnak ki és nem tesznek lépéseket, akkor szörnyű emberi szenvedés elé nézünk. De minden országnak be kell látnia, hogy a régi, szénégető fejlődési modell halálos ítélet a gazdaságuk és bolygónk számára” – tette hozzá.

Az ENSZ főtitkárához hasonlóan sokan úgy vélekednek, hogy a Párizsi Megállapodás óta ez a legfontosabb klímaesemény, melynek döntései közvetlen hatással lesznek minden napi életünkre.

De miben is kellene dönteniük a kormányoknak a COP26 alatt?

  • Meg kell erősíteni a 2050-re tervezett nettó zéró kibocsátási célokat, hogy elérhető távolságban maradjon a másfél fok.
  • A közösségek és természetes élőhelyek védelmét szolgáló adaptációs terveket kell kidolgozni.
  • Biztosítani kell a klímavédelmi intézkedések finanszírozását. (Legalább 100 milliárd dollár felszabadítása évente.)
  • És mind közül talán a legfontosabb: a siker érdekében az országoknak együtt kell működniük.

A vezetői csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozatok képezik majd az alapját a felek közötti tárgyalásoknak, amelyek eredményeként létrejön a konferencia záródokumentuma.
Az eredményekről mindenképpen beszámolunk majd.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment