Élet-módi

Mikulásfalu és a fenntartható turizmus

Szerző Vida Melinda

Mikulás napján azt járjuk körbe, hogy Finnországban milyen törekvésekkel igyekeznek fenntarthatóbbá tenni Mikulásfalu működését.

Az utóbbi években nagy változásokat eszközöltek Finnországban, mivel a Mikulásfalu vállalatai felismerték, hogy a fenntartható fejlődés és a fenntartható turizmus lesz az, ami hosszú távon a helyieknek, a turistáknak, a környezetnek és nem mellesleg a működő cégeknek is eredményes. Mikulásfalva környékén mintegy 50 turisztikai és élményipari vállalkozás működik, akik együttesen döntöttek a fenntartható fejlődés mellett.

Hosszú távon mindenki nyer a fenntartható turizmussal.
A Mikulásfalva és környéke üzemeltetői megértették, hogy a fenntartható fejlődés elveinek megfelelően folytatott turizmusnak mindenki, így a természet, a fogyasztók, a vállalkozók és a helyi közösség is nyertesei lesznek. Ráadásul a fenntartható turizmus felé vezető út a gyakorlatban sosem ér véget, hiszen mindig vannak lehetőségek arra, hogy a dolgokat környezetvédelmi, helyi közösségi és állatjóléti szempontból is jobban csinálják.

Sustainable Travel Finland

Annak érdekében, hogy a turisztikai ipar reagálni tudjon a változó keresletre és tovább növekedjen, a fejlődésnek fenntarthatónak kell lennie. Annak érdekében, hogy a finn idegenforgalmi ágazatot segítse a fenntartható gyakorlatok bevezetésében, a Visit Finland kidolgozta a Sustainable Travel Finland programot, amelyet a finnországi idegenforgalmi vállalatok és úti célok számára fejlesztettek ki.

A Sustainable Travel Finland címke megkönnyíti az utazási szakma és az utazók számára, hogy felismerjék a fenntarthatóságot komolyan vevő turisztikai vállalatot és úti célt. A címkét csak azok a cégek és úti célok kaphatják meg, amelyek a Sustainable Travel Finland program teljes egészében átmentek és teljesítették a kritériumokat. A program része a rendszeres auditálás és a cím megújítása.

Mikulásfalva területén több olyan szállás, turisztikai csomópont és élményprogramot kínáló vállalkozás működik, amely a 2020. évi indulás óta megszerezte a Sustainable Travel Finland minősítést, köszönhetően az alábbi, már korábban bevezetett kezdeményezéseknek:

Környezetbarát fűtési rendszerek
A Mikulásfalva területén működő szálláshelyek szinte minedegyike 2010-es években épült, a tervezés és építés során pedig fontos szempont volt, hogy az épületek üzemeltetése alacsony szén-dioxid kibocsátással járjon. Ennek érdekében környezetbarát fűtési rendszereket vezettek be. Például az üveg iglu típusú szálláshelyek esetében hőszivattyúkat használnak, az épületek ablakfűtéséhez pedig zöld áramot használnak fel.
A nyaralóházak esetében geotermikus energiával és megújuló energia felhasználásával fűtenek.

A zöldáram kulcsszerepet játszik Mikulásfalva szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében. Ennek megfelelően elindult a területen a vállalati flották korszerűsítése (elektromos autókra váltás), valamint a töltőinfrastruktúra kiépítése, de a helyi Santa Televízió is megújuló energiát használ fel működése során.

Vállalati képzés és tudatformálás segít egyben tartani a mintegy 50, területen működő vállalkozást. A Mikulásfalvi Szövetkezet (amely összefogja az itt működő cégeket) fenntartható fejlődéssel kapcsolatos képzéseket szervez a térségben működő vállalatok számára, valamint 2021-ben elkészült egy kézikönyv is, amely segíti a törekvéseket.

A szövetkezet tudja, hogy még nagyon hosszú út áll előttük, főként, hogy célul tűzték ki, hogy az egyik első karbonsemleges turisztikai célpoltjává váljon a terület.

Finnország egyébként országos szinten is élen jár a fenntartahtóság területén, a 2020. évi EPI átfogó rangsora alapján 7. legfenntarthatóbb ország volt.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment