Ajánló Élet-módi

#nemluxustaska 2022-ben is

Szerző Vida Melinda

Amikor szegénységről esik szó, elsősorban az éhezésre asszociálunk. Pedig van egy kör, akinek emellett plusz egy nehézséggel is meg kell küzdenie. A #nemluxustaska adománygyűjtő mozgalom célja, hogy a szegénységben élő nők számára olyan adománycsomagokat gyűjtsön, amelyek számukra nélkülözhetetlen eszközökből és intim higiéniás termékekből állnak.

A menstruációs szegénység és az alapvető higiéniás termékek hiánya rendkívül sok nőt érint világszerte. Ez, az egyébként nem újkeletű probléma a fejlett országokat éppúgy érinti, mint a fejlődő területeken élőket.

2017-ben jelent meg a Plan International tanulmánya, amely kutatás – elsőként térképezte fel a problémát az Egyesült Királyság területén – rámutatott arra, hogy a megkérdezettek (14-21 év közötti lányok) 10%-val már előfordult, hogy nem volt pénze megvásárolni a menstruáció idején szükséges higiéniai termékeket, 19% pedig úgy nyilatkozott, hogy előfordult, hogy a komfort helyett a gazdasági szempontok alapján választott.

Bár átfogó hazai kutatás még nem áll rendelkezésre, összevetve a nemzetközi felmérésekkel és a szociális rendszerek működésével, egyes becslések szerint Magyarországon 5-ből 1 lányt érint ez a probléma. A hátrányos helyzetű társadalmi rétegek esetében a menstruációval kapcsolatos információk hiányosak, a szükséges termékek (tampon, betét, intim higiéniai termékek) megvásárlása pedig havi szinten problémát jelent.

2018 decemberében indult útjára a #nemluxustaska adománygyűjtő mozgalom, amelynek célja, hogy a menstruációs szegénységben élő nőkhöz alapvető tisztálkodó szereket és menstruációs termékeket juttassanak el országszerte.

De miről is szól ez a mozgalom?

A #nemluxustaska már nevével jól leírja, hogy mit foglal magába. Egy meglévő, de nem használt, jó állapotban lévő táskába elhelyezzük azokat a termékeket (pontos lista alapján, kérjük, ezt kövesd, ha szeretnél adományozni), amelyek a rászoruló nők részére sajnos luxusnak minősülnek.

Az első gyűjtés során (2019 január) több, mint tízezer táska gyült össze, 2020 januárjában, a második gyűjtés során pedig több, mint 17 ezer táskát adományoztak. Sajnos 2021 januárjában a vírushelyzet nem tette lehetővé a gyűjtés megszervezését, viszont 2022-ben ismét, a korlátozások betartása mellett, lehetőség nyílik arra, hogy közös erővel, országszerte segíthessünk a rászoruló nőkön.

Az összegyűjtött táskákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével juttatják el a rászoruló nőknek és lányoknak.

Hivatalos gyűjtőpontok, leadási időpontok

Gyűjtési időszak: 2022.01.03. – 2022.01.31.
Gyűjtőpont Budapesten: 1068 Budapest, Szófia u. 18., Kívül Belül Boldogság bemutatóterem (szerdánként 10-20 óra között)

Vidéki átvevőpontok:

  • Békéscsaba, Kinizsi utca 12., TEBE (szerdánként 10-18 óra között)
  • Debrecen, Sámsoni út 3., Woomen Tools (szerdánként 9-17 óra között)
  • Ebes, Fő út 67-6ö., Woomen Tools (szerdánként 9-17 óra között)
  • Gárdony, Gárdonyi Géza út 45., Jó Pont (szerdánként 9-17 óra között)
  • Győr, Botond u. 5. fsz 1., Peak Roaster (szerdánként 10-14 óra között)
  • Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 55., Woomen Tools (szerdánként 8-16 óra között)
  • Miskolc, Széchenyi út 78., KNM Design Bolt (szerdánként 9-16 óra között)
  • Nyíregyháza, Szt. István u. 14. (kis Sztk.) 21-es rendelő (szerdánként 7:30-12 óra között)
  • Pécs, Szabó József u. 2. fsz 1. Atlas gyógyközpont (szerdánként 8-18 óra között)
  • Szeged, Csongrádi sgrt. 22., Csongi fűtés technika bolt (szerdánént 7:30-17 óra között)
  • Szombathely, Király u. 16., 1. em/1 Smile Nyelviskola (szerdánként 9-18 óra között)

Postázás: Január 10.-31. közt a FOXPOST, mint az akciót támogató szolgáltató, költségmentesen biztosítja majd, hogy az adománycsomagok érintésmentesen eljuthassanak a gyűjtőpontra. Erről részleteket a #nemluxustaska hivatalosan felületein tesznek majd közzé.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment