Gazdaság

Tiltakozás: NGO-k bojkottálják az EU szakértői csoportját

Szerző admin

Öt környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi civil szervezet (az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC), a Birdlife Europe and Central Asia, a Környezetvédelmi Szabványügyi Koalíció (ECOS), a Transport & Environment és a WWF Európai Politika Iroda) is kilépett az európai uniós Fenntartható Finanszírozási Platformból.

Az Európai Bizottság szakértői csoportjának feladata az EU taxonómiához történő technikai ajánlások kidolgozása. Az EU taxonómiája egy olyan osztályozási rendszer, amelyet a beruházások fenntarthatóságának értékelésére hoztak létre. Célja, hogy megelőzze a zöldrefestést (greenwashing) és segítse a beruházókat annak értékelésében, hogy a befektetések összhangban vannak-e az olyan politikai kötelezettségvállalásokkal, mint például az Európai Zöld Megállapodás.

A civil szervezetek szerint a Bizottság politikai értelemben beavatkozott a Fenntartható Finanszírozási Platform munkájába, továbbá több alkalommal is figyelmen kívül hagyta a szakértői csoport ajánlásait, különösen az erdészet, a bioenergia, a gáz- és atomenergia területén, mindezt tudományos indoklás nélkül.

A kilépő szervezetek egy része jogi lépéseket is kezdeményez annak megakadályozására, hogy a fosszilis gáz szerepeljen az EU fenntartható pénzügyi taxonómiájában.

A Bizottság jogilag köteles „meggyőző tudományos bizonyítékok” alapján indokolni a taxonómiai kritériumokat, Brüsszel azonban úgy döntött, hogy számos kritikus ágazatban figyelmen kívül hagyja a tudományt, és az ipari lobbicsoportokra hallgat. A Platform tudományos adatokon alapuló ajánlásai ellenére a Bizottság a gáz- és atomenergiát környezeti szempontból fenntartható beruházások közé sorolta. A döntést az uniós kormányok és az Európai Parlament elfogadta, így az mostanra uniós jogszabállyá vált.

A civil szervezetek szeptember 13-án, kedden elküldött levelükben tájékoztatták Mairead McGuiness európai biztost a lemondásukról. A távozó szervezetek az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC), a Birdlife Europe and Central Asia, a Környezetvédelmi Szabványügyi Koalíció (ECOS), a Transport & Environment és a WWF European Policy Office (WWF EPO – a WWF Európai Politikai Irodája).

A szervezetek vezetőinek, képviselőinek felszólalása a témában:

„Az európai kormányok és lobbik erősen aláásták az uniós taxonómia hitelességét, a Bizottság pedig behódolt előttük. Már nem hisszük, hogy ez a Bizottság lehetővé tenné a Platform független és tisztességes munkáját, ezért nem lehetünk többé részesei ennek a folyamatnak.” – mondta Sebastien Godinot, a WWF Európai Politikai Irodájának vezető közgazdásza.

„Mindent megtettünk azért, hogy belülről építsük fel és fejlesszük a taxonómiai keretrendszert. Sajnos az EU fokozatosan hátat fordított a tudománynak, és a taxonómiát az energiatermelés és az erdőgazdálkodás területén a zöldrefestés eszközévé tette. A Platformban való jelenlétünkkel nem tudjuk legitimálni a taxonómiát.” – mondta Mathilde Crêpy, a Környezetvédelmi Szabványügyi Koalíció (ECOS) Környezeti Átláthatóságért felelős vezetője.

„A taxonómiának segítenie kellett volna a fogyasztók tájékozódását, és lehetővé tennie számukra a zöld beruházások összehasonlítását. Politikai okokból azonban a klímavédelem szempontjából káros beruházások zöldrefestésének eszközévé vált. A fogyasztóknak pénzügyi kárt okozna, ha erre a taxonómiára hagyatkoznának. Az üggyel kapcsolatban már döntés született, így alternatív módokat kell találnunk a fogyasztók érdekeinek támogatására.” – mondta Monique Goyens, a BEUC főigazgatója

„Miközben az ökológiai válság egyre inkább felgyorsul és a létünket fenyegeti, elfogadhatatlan, hogy az EU szándékosan félrevezeti a befektetőket, hogy azok még több kárt okozzanak. Mi, mint civil szervezetek nem legitimálhatjuk ezt a durva zöldrefestést.” – mondta Ariel Brunner, a BirdLife Europe and Central Asia igazgatóhelyettese.

„Az EU taxonómiájának a zöldrefestés elleni küzdelem eszközének kellett volna lennie, de ennek éppen az ellenkezője történt a fosszilis gáz, a biogáz használatának és a válogatás nélküli fakitermelés és erdőégetés ösztönzésével. Miután évekig próbáltuk felépíteni a taxonómiai keretrendszert, most itt az ideje, hogy kampányoljunk és meggyőzzük a befektetőket, hogy ne kövessék ezt az irányt”. – mondta Luca Bonaccorsi, a Transport & Environment fenntartható finanszírozásért felelős igazgatója.

A Client Earth, a WWF Európai Politikai Irodája, a Transport & Environment (T&E), a BUND (Friends of the Earth Germany) és a Greenpeace nyolc szervezete jogi útra is tereli a kérdést. A szervezetek szerint ugyanis a rendelet nem csak szakmailag nem megalapozott, de ellentétes más uniós jogszabályokkal, különösen az európai éghajlati törvénnyel, emellett nem tartja tiszteletben a Párizsi Megállapodásban vállalt uniós kötelezettségeket sem. Ez fontos szempont, hiszen az EU eddig méltán hangoztatta a klímavédelem területén betöltött globális szerepét, és ezek a módosítások alááshatják ezt.

„Ez tehát azt jelenti, hogy egy politikai kompromisszum miatt az EU feláldozza vezető szerepét a taxonómiák és a fenntartható finanszírozás terén. Ez nagyon kontraproduktív és globálisan is katasztrofális üzenetet közvetít. Súlyosan rontja az egész taxonómia hitelességét” – hangsúlyozta Godinot.

A szervezetek azt kérik az EU Bizottságától, hogy helyezze hatályon kívül a rendeletet. Az Európai Bizottságnak további 21 hét áll rendelkezésére a válaszadásra. Ha a Bizottság ezt megtagadja, a szervezetek az Európai Unió Bíróságához fordulhatnak.

Cikk forrásaként a WWF írásait (1) (2) és az Euronews cikkét használtuk fel.


A szerzőről

admin

Leave a Comment