Föld Inno/Tech

Info-kommunikáció és klímavédelem

Saving the Climate @ the Speed of Light2006. Október 30-án az Egyesült Királyság kormánya egy 579 oldalas jelentésben tette közzé a klímaváltozás gazdasági következményeit Nicholas Stern, a Világbank korábbi vezető közgazdásza nevével fémjelezve. A „Stern Report” bemutatja, hogy a világgazdaság nagyon komoly csapást fog elszenvedni, ha a klímaváltozást hamarosan le nem lassítjuk. Az éghajlatváltozás gazdasági hatásairól szólva annak költsége a világ GDP-jének 5-20%-át teheti ki, ami az 1920-as évek gazdasági recesszióját sugallja. Az akciók a legrosszabb elkerülése érdekében mindössze azonban a GDP 1%-át igényelné. Akció nélkül minden egyes tonna CO2, amit kibocsátunk / okozunk 85 $-ba fog minimum kerülni. A fenti információ az Ovum EuroView 2006. novemberi hírlevelének „Climate Change and ICT: time to help” című cikkéből származik. Ugyanez az írás emlegeti fel – legnagyobb örömömre – az egyik kedvenc projektemet (Saving the Climate @ the Speed of Light), amit a WWF-fel közösen menedzselünk (én az Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Egyesülete (ETNO) nevében). Ezen projekt keretében idén publikáltuk azt a roadmapet, ami az EU számára egy, a klímavédelemben az info-kommunikáció lehetőségeinek stratégiai elterjesztésére ad javaslatot. Az Ovum újságírója szintén értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy bár az információs és kommunikációs technológia (ICT) gazdasági jelentősége napjainkban vitathatatlan, és ezt a Stern Jelentés is említi, mégsem veszi észre annak a klímavédelemben rejlő lehetőségeit. Az ETNO – WWF roadmap 2010-ig számszerű célt is javasolt az EU számára, amely szerint évi 50 millió tonna CO2-ot lehet megtakarítani az ICT használatával. A cél harmadik fél által hitelesített elemzések alapján került kitűzésre, azok európai szintű kiterjesztésével, három fő területre osztva, az alábbi konkrét és még vizsgálatra javasolt példákkal:

travel.jpg

1. Új és hatékonyabb találkozási kultúrák: utazáskiváltás

  • Video-konferencia: ha az EU25 országaiban az üzleti utazások 20%-át kiváltjuk nem-utazási megoldással, pl. video-konferenciával, akkor 22,3 millió tonna CO2 kibocsátást előzhetnénk meg
  • Audio-konferencia: ha az EU 25 országainak munkavállalói évente csak egyszer egy meeting-et audiokonferenciával váltanának ki, akkor 2,2 millió tonna CO2 kibocsátást lehetne megtakarítani.
  • Egyéb alkalmazások: távoktatás, táv-gyógyászati, tele-care, táv-felügyelet, stb.

net_globe.jpg

2. Fenntartható fogyasztás: dematerializáció

  • Online számlázás: 100 millió ügyfél, aki csak a telefonszámláját kapja interneten papíralapú számla helyett, már 109 ezer tonna CO2-tól kíméli meg a környezetet.
  • Web-alapú adóbevallás: 193 millió online le-/kitöltött és megküldött adóbevallás 195 ezer tonna CO2 kibocsátást előz meg.
  • Egyéb alkalmazások: video on demand, music on demand, electronic paper, IPTV, stb.

telework.jpg

3. Fenntartható közösség / várostervezés: kombinált mérések

  • Rugalmas (táv-) munka: ha az EU 25 országaiban a munkavállalók 10%-a dolgozhatna hetente pár napot távmunkában (pl. otthonról), akkor 22,19 millió tonna CO2 kibocsátás megelőzésére volna lehetőség.
  • Egyéb alkalmazások: e-kereskedelem, intelligens épületi vezérlések, e-business, mobillal elérhető információ minden terméken, stb.

Az Ovum újságírója arra buzdítja az ICT szektor szereplőit, hogy lépjenek előre és demonstrálják, hogyan segíthetnek napjain legnagyobb kihívásában. Nagyon örültem a cikknek. Azért is, mert a roadmap publikálása csak nemrég történt meg, valamint azért is, mert úgy tűnik, hogy egy külsős már megértette a lehetőséget. Jelenleg az Európai Közösség vezetőire várunk, hogy egyeztethessünk velük, de őszintén szólva nem tudom, hogy mit tehetnénk még. Számolunk, hitelesítünk, a világ egyik legnagyobb és leghitelesebb környezetvédelmi társadalmi szervezetével indítottunk kezdeményezést. Most az Európai Közösség vezetőire várunk… mit tegyünk még? A cikk sajnos nem tölthető le, de a roadmap igen: http://assets.panda.org/downloads/road_map_speed_of_light_wwf_etno.pdf

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment