Nem kategorizált

A kínai kormány megkezdi a zöld beszerzést

kínai környezetbarát védjegy Kína pénzügyminisztere és a kormány környezetvédelmi felügyelője közösen jelentették be, hogy 2007-ben megkezdik a környezetvédelmi priorizálást a közigazgatásban történő termékek és szolgáltatások beszerzésekor.
A kormány új „zöld beszerzési„ politikája minden szintre kiterjesztve már 2008-ra bevezetésre kerül.
A két hivatal kibocsátott egy új „zöld beszerzési listá”-t is, ami felsorakoztatja a Kínai Környezetbarát Címkét viselő termékeket, ami az ország egyetlen nemzeti öko-címkéje a környezetbarát termékekre és szolgáltatásokra. Az állami beszerzők számára előírás lesz, hogy amely terméknél van ilyen, ott kizárólag a listáról választva szerezhetik be a terméket / szolgáltatást, ellenkező esetben a pénzügyi felügyelők elutasíthatják a termék beszerzését.

„A környezetbarát termékek és szolgáltatások beszerzésével az állam igazán irányító szerepet tölthet be az ipar zöld technológia fejlesztésében” – magyarázta a környezetvédelmi felügyelőség egyik munkatársa.

Xiaoqing Wu, a környezetvédelmi felügyelőség alelnöke megjegyezte, hogy azzal, hogy a kínai kormány addicionális összeget költ évente a beszerzésekre, a zöld beszerzés vezető szerepet fog játszani társadalmi környezettudatosság erősödésében, a környezettudatos fogyasztás promóciójában és az iparágak tisztább gyártásának és technológiai innovációjának előmozdításában.

A Pénzügyminisztérium jelentése alapján 2005-ben a teljes állami beszerzés 292,7 milliárd yuan-t (37,2 milliárd USD) tett ki, ami a 2004. évhez képest 37%-kal nőtt, és Kína GDP-jének 1,6%-át jelentette. Idén az állami beszerzés költségvetése 300 milliárd yuan (38,3 milliárd USD) feletti összegre becsülhető.
A jelenlegi „zöld beszerzési lista” 859 terméket foglal magában 14 kategóriába sorolva, úgy mint járművek, fénymásolók, nyomtatók, TV készülékek, de megtalálhatók a padlók, festékek és más építőipari termékek. A környezetvédelmi felügyelőség ígérete szerint a lista folyamatosan frissülni fog, ami szerint még több minősített termék kerül be, illetve amennyiben a fejlődő szabványoktól elmarad a termék, akkor kitörlik a listáról. Minden terméket a listán a környezetvédelmi felügyelőség Környezetvédelmi Hitelesítő Központja vizsgál be, hogy megkaphassa a „Kína Környezetbarát Védjegy”-et, ami azt is meghatározza, hogy egy termékben minimálisan vagy egyáltalán nem fordulhat elő a környezetre és az emberi egészségre veszélyes anyag a teljes életciklusa során a tervezéstől, a gyártáson, csomagoláson, szállításon és használaton keresztül a hulladékká válásáig.

A környezetvédelmi felügyelőség 1993-ban vezette be a Kína Környezetbarát Védjegyet. Most 56 kategóriában, kb. 1 300 cég 21 000 termékét foglalja magában, mint pl. építőanyag, textília, járművek, kozmetikumok, elektronikai termékek és csomagolóanyagok.

Forrás: Worldwatch

kínai védjegy leírás

És mi?Cédrus védjegy

Magyarországon eddig körülbelül 30 termékcsoportban, több mint 100 termék kapta meg a környezetbarát védjegy viselésének jogát (ellentétben a kínai 21 000 termékkel). A „Cédrus védjegy” megszerzése, használati jogának megfizetése a hazai gyártókat ma még sajnos nem kecsegteti jelentős piaci előnyökkel. Ennek oka többek között az elhibázott jogi szabályozás, a „Cédrus védjeggyel” kapcsolatban elmaradt lakossági ismeretterjesztés, valamint a védjeggyel kapcsolatos szakmai háttér (ez utóbbi szubjektív tapasztalai alapon tett vélemény).
Hát, ebben sem törünk vezető szerepre… :(

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment