Inno/Tech

Zéró kibocsátású épületek Angliában

zero_em_build.jpg A brit kormány a szállodákéhoz hasonló csillagokkal minősítő rendszer bevezetésére készül a lakóépületeknél. A rendszer fokozatait az épület által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége határozza meg. A brit kormány szerint tíz év múlva már csak zéró kibocsátású lakások épülnének az országban.

Környezetvédők szerint érthetetlen, miért tíz év múlva akarja a zéró kibocsátású otthonokat létrehozni a kormányzat, amikor a technológia jelenleg is lehetővé teszi ilyenek építését.

Mindazonáltal kíváncsiak lennének, hogy a kormány értelmezése szerint mi a zéró az új épületek esetében, elsősorban energiatakarékosságot, vagy beleértendő majd a szennyvízmentesség is, vagy a megújuló forrásokból nyerhető anyagok felhasználását is belefoglalnák ebbe az értékelési rendszerbe? A felhasználásra vagy a kibocsátásra, ezekre együtt vonatkozna a zéró?

A kormány a csillagos rendszert ugyanis a környezetvédelmi megfelelés alapján adná ki minden megépült lakóépületre. A kormány egyik tagja szerint ezzel a rendszerrel évi 7 millió tonnával csökkenne Nagy-Britanniában a levegőbe jutó szennyező anyagok mennyisége. Ez csak egy része a mai kibocsátási értéknek, amely csupán a lakóházak esetében évi 40 millió tonna körül van, az ország levegőjébe kerülő szennyezés 27 %-ával ér fel.

Jelenleg is vannak már zöld lakóingatlani fejlesztések Nagy-Britanniában, Dél-London térségében például ilyen a már befejezett Beddington, amelyik viseli a „Zéró Energiafejlesztés” hangzatos megjelölést, de csupán szén-dioxidmentesnek tartja magát.

(Forrás: Greenfo)

zéró kibocsátású épület

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment