Inno/Tech

Zöld jelzés a világ legnagyobb szélerőmű-farmjának

windfarm.jpgEngedélyezték az Anglia partjai mellé tervezett óriás szélerőmű-parkot. A két részből összeálló farm a tervek szerint 2011-re készül el.

Háromszáznegyvenegy szélturbinájával a világ legnagyobb szélerőmű-farmja épül szigetország délkeleti partjai mellett. A napokban engedélyezték a háromszáznyolcvan négyzetkilométeres tengeri erőműre vonatkozó elképzelést, mely egy kisebb 60-100 turbinás, illetve egy nagyobb 271 turbinás egységből áll össze. A „London Array” és a „Thanet” erőművek vezetékeken keresztül összesen 1,3 GWh-nyi energiát szolgáltatnak majd a szigetországnak, mely hozzávetőlegesen a londoni otthonok energiafelhasználásának egyharmadát fedezi.

kent_se_windmill.gif

Ha minden a tervek szerint halad, 2008-ra már üzemelni fog a kisebb, a parthoz közelebb lévő „Thanet”. Az ötszáz millió fontos (száznyolcvan milliárd forintos) beruházás kétszáznegyvenezer otthon energiafelhasználását biztosítja majd. A „London Array”-t építő konzorcium reményei szerint a parttól húsz kilométerre fekvő nagyobb farm 2011-re lesz kész.
A beruházás mögötti konzorcium tagjai a Shell WindEnergy, az E.ON UK Renewables és a Core.
(forrás: BBC, gh.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment