Nem kategorizált

A konfliktusgyémántokról

diamond.jpg

Még mindig nem tesznek eleget az ágazatban résztvevő vállalatok és az Egyesült Államok kormányzati szervezetei az úgynevezett „véres gyémántok” forgalmazása ellen – állítja a World Vision humanitárius szervezet a CSRWire-on megjelent közleményében.

Öt évvel ezelőtt a World Vision más humanitárius szervezetekkel együtt szorgalmazta a kis- és nagykereskedők körében, hogy hagyjanak fel az úgynevezett „konfliktusgyémántok” vagy „véres gyémántok” kereskedelmével.

Jóllehet akkor több piaci szereplő is ígéretet tett erre, valamint az Egyesült Államokban törvény is született a kérdéssel kapcsolatban, a World Vision továbbra sem elégedett. A szervezet azt állítja, hogy a gyémántkereskedelemben érdekelt vállalatok továbbra sem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyen drágakövek kereskedelmét.

A véres gyémántokat javarészt illegálisan bányásszák, és ellenértékükből fegyvereket vásárolnak, háborúkat, fegyveres konfliktusokat finanszíroznak olyan országokban, ahol az emberek napi 1 dollár alatti jövedelemből élnek.

A gyémántpiac évente 60 milliárd dolláros (11 400 milliárd forintos) üzlet. Ha az egész kiskereskedelmi piacnak csak az 1%-át adják az olyan drágakövek, amelyek az afrikai nemzeteket érintő fegyveres konfliktusokhoz kapcsolhatóak, akkor is 600 millió dollár (114 milliárd forint) értékű olcsó rohampuska és rakétakilövő kerül olyan országokba, ahol emberek ezreit ölik meg velük minden évben – mondta Rory E. Anderson, az illegális gyémántkereskedelem szakértője.

Anderson nemrégiben vett részt egy magánvetítésen, melynek során a „Véres gyémánt” című új filmet nézte meg, Leonardo DiCaprio főszereplésével. Az Egyesült Államokban megjelent film révén újra az érdeklődés homlokterébe kerül az illegális és etikátlan gyémántkereskedelem.
Sierra Leonéban, ahol a film játszódik, a konfliktus évekkel ezelőtt véget ért, és a gyémántkereskedelem már törvényes ellenőrzés mellett folyik – mondta Anderson – ám még mindig vannak országok, például a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol a gyémántok és egyéb javak kereskedelme illegálisan zajlik, a hadurak pedig a bevételeket fegyveres konfliktusok finanszírozására fordítják.

A megoldás a World Vision szerint nem a gyámántok bojkottja, hanem a fogyasztói nyomás azokon a területeken, ahol a vállalatok ezt leginkább megérzik: az ékszerüzletekben és a Kongresszusban.

A törvényes gyémántkereskedelem fontos megélhetési forrás az olyan országokban, mint Dél-Afrika, Botswana vagy Namíbia – hangsúlyozta Anderson – nem akarjuk ezeket az erőfeszítéseket akadályozni a tiltott kereskedelem elleni küzdelmünk során.

Gyémántlelőhely - Sierra Leone
Gyémántlelőhely látképe Koiduban, Sierra Leone keleti régiójában

Anderson azt ajánlja, hogy a vevők vásárláskor kérdezzék meg a kiskereskedőt, milyen szabályzatuk van a „véres gyémántokkal” kapcsolatban, és kérjenek tanúsítványt a gyémánthoz, amely bizonyítja, hogy nem konfliktusos területről származik. Amennyiben nincs ilyen tanúsítvány a kiskereskedőnél, érdeklődjenek olyanok után, akiknek van – idézi Andersont a CSRWire.

(forrás: origo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment