Gazdaság

Dollármilliárdokat áldoz Kína az épületek energiahatékonyságára

the_great_wall_-_by_bernard_goldbach.jpg

Kína CO2 kibocsátása 1973-ban 5,7 milliárd tonna volt, ami 2002-re elérte a 13,7 milliárd tonnát. A kibocsátásának üteme olyan rohamosan növekszik, hogy három éven belül átveheti az USA helyét. Az ezt elemző tanulmány már szerepelt a blogon. Úgy tűnik, hogy a cselekvés útjára léptek:

Dollármilliárdokba kerül évente a légszennyezést csökkentő, illetve az épületek energiatakarékosságát növelő új program Kínának – nyilatkozta egy kínai kormánytag. Az épületek környezeti szabványait mostantól módosítják, amely építőipari cég ezeket nem teljesíti, megvonják tőle a működési engedélyt.
Minden új Kínában felhúzott épület energiafogyasztását 50 %-kal kell csökkenteni (a jelenlegi szinthez képest), de ez a mérséklési arány a nagy, fejlődő városok esetében 65 százalék. Az épületek tulajdonosainak kell gondoskodniuk az energiafelhasználás hatékonyságának növeléséről, jobb szigeteléssel, energiatakarékos világítással, egyébbel. 2020-ig körülbelül 200 milliárd dollárnyit kell majd áldozniuk erre, elképzelhető, hogy ehhez támogatásokat, adókedvezményeket kapnak. Most az új épületek 53 %-a felel meg az energiatakarékossági követelményeknek.

A nem energiatakarékos épületek már a nemzeti fejlesztés gátjaivá váltak – mondta a kormánytag. Megjegyezte, hogy az országban fajlagosan sokkalta több olajat, gázt, szenet fogyasztanak, mint a fejlett országokban. A világon a legszmogosabb városokkal rendelkező ország Kína, minek oka az egyre növekvő energiaigény, egyebek között a bevásárlóközpontok, irodaépületek, lakóházak részéről. Mi több, a cementgyárak, acélüzemek, melyek kiszolgálják az építőipart, Kína legnagyobb légszennyezői között foglalnak helyet. Az építőipar a teljes kínai energiafelhasználásból 27 %-kal részesedik.

(Forrás: HVG)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment