Ember

100 $-os PC: fejlődő országok átverése?

one_laptop_per_child.jpegEgy nemzetközi segélyszervezet súlyos vádakkal illeti a százdolláros laptop programjának kidolgozóit.

A skandináv FAIR segélyszervezet azzal vádolja az OLPC projekt kidolgozóit és vezetőit, hogy félrevezetik és kizsákmányolják azokat a szegény országokat, akiknek a százdolláros laptopot szánják, mert olyan igényeket keltenek fel, amelyek a gazdag országodban sem léteznek, s elterelik a figyelmet a fejlődő országok valós szükségleteiről. A projekt minden elemében drága, nagy kockázatú s megakadályozza, hogy a célországok gyermekei a valódi IT elemeivel találkozzanak – áll a szervezet közleményében.
„Például a Líbiával megkötött egyezmény esetében egy internetkapcsolattal ellátott százdolláros laptop költsége 208 dollár fejenként. Egy átlag iskolában 500–1000 tanuló számára 100 ezer és 200 ezer dollár közötti összegbe kerül a programhoz való csatlakozás. Ez a világ 50 legszegényebb országában működő iskolák esetében körülbelül az intézmények 10 éves költségvetési összegével egyenlő. S ehhez jön még az internet előfizetése, a betanítás, a szerelési munkák, az infrastruktúra és az e-szemét kezelésének költsége. Egy Pentium 4 processzoros PC-kkel felszerelt számítógépterem felszerelése tizedennyiből kijönne, s ma ez sokkal elterjedtebb fejlesztési modell, mint az OLPC elképzelése – például Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Államokban.”

A FAIR azzal is vádolja Negroponte vállalkozását, hogy az általuk kínált laptopok nem kompatibilisek a mai legelterjedtebb számítógépekkel sem. Véleményük szerint a normál PC-ket nem lehet az OLPC által kínált laptopokkal helyettesíteni: a laptopokon például nincs táblázatkezelő, a behatárolt, 512 megabájtos memória alkalmatlanná teszi őket a munkaállomás szerepére, s hatalmas munka a szoftvereket e hordozható gépek adottságaira átalakítani.

(Forrás: www.olpcnews.com)

A FAIR végeredményben azzal vádolja az – egyébként nonprofit – szervezetet, hogy egyszerűen piacot akar kreálni a laptopjai számára, s a félrevezetett országok sokkal okosabb módon is elkölthetnék informatikára szánt pénzüket. Különösen elítélendőnek tartják, hogy a célcsoport, a 6–18 évesek (valójában a 6–12 évesek, állítja a FAIR) igényeit ezek a gépek nem képesek kielégíteni, s a modern IT-igényekre, az esetleges informatikai munkavégzésre való felkészülésre sem alkalmasak.

A FAIR úgy véli, hogy a kívánt célt, a szegény országok gyerekeinek hardverrel való ellátását más, olcsóbb módon is meg lehetne oldani. „Mi itt, a nyugati országokban évente tízmilliószámra semmisítjük meg a PC-ket, melyek mindegyike sokkal jobb számítógép, mint a százdolláros laptop. Ezeket a projekt költségeinek töredékéért alkalmassá lehetne tenni a kívánt célra, s oda lehetne szállítani a célországokba” – áll a FAIR közleményében. Hozzáteszik még, hogy ezeken a gépeken a legmodernebb szoftverek futnak, s erre van szükségük a szegény országok gyerekeinek is, nem pedig a százdolláros laptopokra.

Az OLPC vezetői egyelőre nem reagáltak a FAIR támadására.

(Forrás: IT.news)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment