Nem kategorizált

Science Café

A Holnapután legutóbbi (konkrétan első :)) adásának vendége, Pataki György küldte nekem az alábbi esemény hírét.

Ha ráérsz január 25-én és érdekel a téma, akkor nézz el a Merlin Színházba, a Science Café-ba. Utána természetesen hallgasd a RadioCafé-t, mert 20h-tól ismét Holnapután.

Science Café a Merlinben

  • Időpont: 2007. január 25. 17.00-19.00
  • Előadás: Kate Soper, A fogyasztáson túl: természet, kultúra és a fogyasztás politikája
  • Helyszín: Merlin Színház, 1052 Budapest, Gerlóczy u.4. (www.merlinszinhaz.hu)
  • Szervezi: British Council (www.britishcouncil.hu)
  • Kapcsolat: Környezeti Társadalomkutatók (www.essrg.org)

Háttér

2007 januárjától Science Café formában folytatódik a két éve sikeresen zajló Fenntartható Magyarország beszélgetéssorozat. Várunk mindenkit, akit érdekel a tudomány sokrétű társadalmi hatása, szeretne bekapcsolódni egy egyedülálló beszélgetési fórumba, ahol aktuális és gondolatébresztő tudományos-technológiai kutatások sokrétű társadalmi hatásainak megvitatására nyílik lehetőség informális környezetben, a Merlin Színházban. A Science Café egy olyan hely, ahol brit tudósok és kutatók izgalmas témafelvezető előadásait követően kávéházi környezetben bárki bekapcsolódhat a beszélgetésbe egy csésze kávé vagy egy pohár bor mellett.

2007. január 25. 17 órától Kate Soper angol nyelvű előadására kerül sor “Towards Postconsumerism: nature, culture and the politics of consumption” (A fogyasztáson túl: természet, kultúra és a fogyasztás politikája) címmel, magyar tolmácsolással.

Az előadás témája

Az ökológiai válságra született válaszként sokan megfogalmazták félelmüket a természet pusztulása és elvesztése miatt. Vitatott ugyanakkor, hogy mit is értünk a természet fogalmán, illetve voltaképpen mi is számít természetesnek egy technikailag ennyire ellenőrzés alatt tartott és az ember által ennyire megváltoztatott világban. Az előadás mindezekből kiindulva az ember és természet kapcsolatának korábbi felfogásaihoz viszonyítva, azokkal ütköztetve egy zöldebb politika számára levonható tanulságokat tekinti át. Az előadó amellett érvel, hogy korántsem a természethez való visszatalálásunk a probléma, hanem hogy sikerül-e olyan életmódot választanunk, ami ökológiailag üdvös, s egyúttal tiszteletben tartja egyedülállóan emberi igényeinket, örömeinket és képességeinket. Felhívja a figyelmet az emberi gyarapodásról szóló új gondolatok jelentőségére és egy fenntarthatóbb fogyasztásra épülő jobb élet lehetőségére.

A Science Café egyedülálló beszélgetési fórumot kínál, ahol aktuális és gondolatébresztő tudományos-technológiai kutatások sokrétű társadalmi hatásainak megvitatására nyílik lehetőség egy kávé mellett, informális, bárki számára otthonos környezetben.
Az egyes események egy felkért előadó témafelvetésével kezdődnek, amelyből kiindulva beszélgetés, majd vita bontakozhat ki. A kávéházi hangulattal járó étel és ital fogyasztás szintén a közönség részvételét erősítheti. Az események sikeres lebonyolításának kulcsa a rendezvénysorozat megvalósítására összeálló rendező csapat, a kávézó hangulatát biztosítani képes helyszínválasztás, egy témában jártas előadó, a közönség moderálására alkalmas facilitátor, valamint a lehetőségekhez képest sokféle emberből álló közönség.

Mi a Science Café?

A Science Café (Café Scientifique) egy világszerte sikeres és egyre növekvő népszerűségű kezdeményezés, amely rendezvényein keresztül egy széleskörű társadalmi párbeszéd és vita lehetőségét kínálja a tudomány mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól, a tudomány, a technológia és a társadalom sokrétű kapcsolatáról.

A népszerűség titka

A Science Café koncepciót megalkotó Duncan Dallas oxfordi kémikus eredetileg a BBC, majd a Yorkshire Televízió tudományos és orvosi műsoraiban dolgozott. Később saját produkciós irodát hozott létre (XYTV), és a BBC, a Channel 4, valamint a német ZDF számára készített tudományos hírműsorokat. 1998-ben fogalmazta meg a Café Scientifique koncepcióját egy Leeds-ben megrendezett programon:
„egy olyan hely, ahol egy csésze kávé vagy egy pohár bor áráért az emberek összegyűlhetnek, hogy megvitassák a tudomány és technika mindennapi életünket is meghatározó legújabb fejleményeit”.
2001 óta a Wellcome Trust megbízásából egész Nagy-Britannia területén Café Scientifique rendezvényeket szervez.
Duncan elképzelése szerint a lényeg, hogy „a közönség korántsem az önfejlesztés vagy az előadások kedvéért jön, hanem hogy részt vegyen valamiben… A publikum ugyanis információt szeretne, majd a következményekről folytat vitát és nem ritkán minderre éppen egy kávézó kínálja a legizgalmasabb ugyanakkor a mindenki számára legmegnyugtatóbb lehetőséget.”

További témaötletek

A témafelvetések között nagy összegű Európai Uniós támogatásban részesülő kutatási területek és gyorsan fejlődő modern (jövő)technológiák társadalmi hatásai szerepelnek:

  • Agykutatás
  • Őssejtkutatás
  • Nanotechnológia
  • Biotechnológia
  • Telekommunikáció
  • Mesterséges intelligencia
  • Éghajlatkutatás

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment