Nem kategorizált

Cenzúrázza a Fehér Ház a klímaváltozást

A Bush-kormányzatot azzal vádolják, hogy rendszeresen befolyásolta az adminisztrációhoz tartozó klímakutatókat, hogy megsemmisítsék a terhelő anyagokat a globális felmelegedésről.

A tudósok egy keddi kongresszusi meghallgatáson úgy fogalmaztak, a Fehér Ház nyomást gyakorolt rájuk, hogy ne szerepeljenek a klímaváltozásra utaló kifejezések a tanulmányokban, és korlátozta még a téma említését is. A kormányzat így akarta elkerülni, hogy politikai vita kerekedjen abból, hogy ellenzi az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának kötelező ellenőrzését.

Az amerikai kormányzat beleszólása arra is kiterjedt, hogy meghatározza a globális felmelegedés, illetve a klímaváltozás kifejezések használatát – állították a kutatók. A kormányszerveknél dolgozó tudósok közel fele állította, hogy azt az utasítást kapta, ne szerepeljenek tanulmányaikban ezek a szavak.

Rick Piltz, a klímaváltozással foglalkozó tudományos program korábbi munkatársa úgy vélekedett, a Bush-kormányzat ezen gyakorlata miatt a tudósok öncenzúrát alkalmaztak. Mint mondta, maga is megdöbbent a politikai befolyás mértékén, hiszen gyakorlatilag felügyelték a munkájukat.

Egy felmérés szerint a kutatók 46 százaléka ismerte el, hogy figyelmeztetést kapott a szóhasználat kapcsán, 43 százalékuknak javítottak a szövegein, míg a tudósok 38 százaléka tud arról, hogy információkat húztak ki a tudományos munkákból.

(forrás: inforadio.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment