Nem kategorizált

5 perc a bolygóért

5min_repit_logo.png

Február elsején, csütörtökön közép-európai idő szerint 19 óra 55 perctől öt percre kapcsoljuk ki elektromos készülékeinket és oltsuk el a villanyt! – szól a számos környezetvédő szervezetet tömörítő Alliance pour la Planète (Szövetség a Bolygóért) francia szervezet felhívása.

Az Alliance felhívása nem csak öt percnyi energia jelképes megspórolására buzdít, hanem arra is, hogy a résztvevők ily módon demonstrálják, törődnek a Földdel, amelynek energiaháztartása veszélybe került, s ezért a felelős politikusoknak, globálisan együttműködve sürgősen cselekedniük kell.

Az ötperces áramtalanítási akciót azért időzíteték február elsejére, mert másnap, február másodikán hozzák nyilvánosságra az ENSZ által megbízott, a klímaváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) minden eddiginél tartalmasabb jelentésének első részét, amely a klímaváltozás természettudományos alapjait tárgyalja. Ebben a jelentésben – értesülések szerint – megerősítést nyernek a riasztó prognózisok: a levegőszennyezés jelenlegi trendjének folytatódása esetén a folyamat 10 éven belül visszafordíthatatlanná válik.

(forrás: hvg)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

Leave a Comment