Inno/Tech

Al Gore: a Szilikon-Völgy tudja megóvni a civilizációt

Al Gore

SAN JOSE, Calif.- Az új tudományos jelentés a globális felmelegedésről el kellene törölje azon kétségeket, hogy a klíma-krízis valós-e, és hogy elsősorban az ember okozza-e, mondta pénteken Al Gore, a valamikori alelnök, arra sürgetve a Szilikon-Völgyet, hogy vállaljon vezető szerepet a probléma megoldásában.

„A mai nap az a nap, amikor a tudomány önmagáért beszél”, nyilatkozta a Völgy Állama gazdasági konferencián San José-ban. „Ez annyira közel került a bizonyossághoz, amennyire a tudósok valaha ezt így ki fogják mondani.”

Az egykori alelnök, Al Gore azt állítja, hogy a befektetetés és az innováció az, ami a high-tech és a biotechnológia iparágát kiépítette, és most a környezetnek van rá szüksége. A Jelentés, amire Gore hivatkozott pénteken került kiadásra Párizsban, és megállapította, hogy a globális felmelegedés kapcsán „kétségtelenül” az emberi tevékenység okolható elsősorban.

A válság egyedülálló, az ember a bolygó erőforrásainak határait a szörnyű következményekig feszíti, mondta. A bizonyítékok ott vannak mindenütt – a halat a kihalásig halásszuk, a szén-dioxid koncentráció szintjét emeljük, csökkentjük az ózonréteget, túlárasztjuk a hulladéklerakókat és szennyezzük a vizeket, a bolygót és az eget, mondta.

Ez a klímaválság egyben a legnagyobb lehetőséget is kínálja az üzleti szektornak, különösen a Szilikon-völgy vállalatainak, jelentette ki Gore.

„A munka az információs technológiában már kész; a számítástechnika, biotechnológia és más specialitások jelen vannak a völgyben, többen mint más helyeken a világon, és hamarosan a legértékesebb erőforrásokká válnak” a válság leküzdésében, mondta. „Ahogy az információs technológia megváltoztatta a világot, a tiszta technológia és zöld technológia pont itt, a Szilikon-völgyben telepedtek le… feltérképezhetitek az útvonalat és megóvhatjátok a civilizáció jövőjét.”

A Szilikon Völgy Hálózata a konferencián adta ki az éves jelentését és a Szilikon-Völgy Index levonta a következtetést, miszerint a terület gazdasága helyreállt, és bekövetkezett az első jelentős munkahely-növekedés a dot-com bukása, hat év óta először. A jelentés azt is kimutatta, hogy a vállalati tőke alapok a tiszta technológia vállalataiban 266 %-kal nőttek tavaly, miközben kb. 300 millió dollár értékben került befektetés csak a harmadik negyedévig.

„A technológia a kulcs abban, hogy kellő befolyással legyünk azon minták megváltoztatására, amik ma a klímaválságot okozzák. A régi és tradicionális minták, amiket az új technológiák sorozata válthat ki, megvizsgálásra és lecserélésre kell kerüljenek”, mondta. „A kormány politikái jelentős szerepet játszhatnak ebben, de a legjelentősebb szerepet itt és önök fogják játszani.”

Gore, akinek a neve egy éve összefügg a „Kellemetlen igazság” című mozikban játszott dokumentumfilmmel, azt jósolta, hogy lesz idő a teljes katasztrófa elhárítására. „Van elég időnk”, hogy megoldjuk a klímaválságot.

Megkérdezték tőle, hogy vajon a Fehér Ház miért kérdőjelezte meg a tudományos jelentés eredményeit, amire Gore a következőt válaszolta: „Ez nem arról szól, hogy az olaj-lobbinak túl nagy hatása van a Fehér Házra. A probléma, hogy az olaj-lobbi maga a Fehér Ház.”
Szintén választ adott azon kérdésre, hogy jelölteti-e magát ismét elnöknek. „Nem tervezem, hogy elnök legyek. Más jellegű kampányon dolgozom.”

(Forrás: CNETnews.com, fordítás: szomkat)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment