Gazdaság

Stern jelentés magyarul

climate-global-warming-illustration-bg.jpg

Tony Blair miniszterelnöksége legfontosabb dokumentumának nevezte azt a jelentést, amely vezetői összefoglalójának magyar fordítása most készült el. A Stern jelentésként közismertté vált dokumentum a klímaváltozás nem csupán lehetséges, hanem valószínű gazdasági és biztonsági következményeiről szól.

A Nagy-Britanniában tavaly októberben kiadott Stern-jelentés abban különbözik az eddig megjelent elemzésektől, hogy a klímaváltozás okozta gazdaság következményeket, a GDP várható alakulását helyezte az előtérbe. A kutatók a jelentésben érveket hoztak arra, hogy hosszú távon kevesebbe kerülne az energiaszektor egyébként óriási pénzekbe kerülő átalakítása, mint mindent hagyni a régiben.
A nem-cselekvés gazdasági következményei ugyanis igen nagyok. Jelenleg minden egyes kibocsátott tonna szén-dioxid legalább 85 dollárnyi kárt okoz, ám ezzel a kárköltséggel sem a befektetők, sem a fogyasztók nem számolnak a döntések meghozatalánál. Ha beépülne az árakba, ha adóval sújtanák, vagy mód lenne az emisszió-kereskedelemre, akkor az emberek szembesülhetnének a szociális/globális következményekkel. Ugyanakkor az alacsony szénfelhasználású gazdaságra való átállás jó üzlet is. Ha ez olyan ütemben történnék, ahogyan ez szükséges lenne, akkor 2050-ig legalább 500 milliárdos üzletet jelentene.

Ha nem történnek változások, mégpedig nemzetközi változások, akkor megrendül a világgazdaság. A ma kibocsátott szén-dioxid még évtizedekig, évszázadokig a légkörben lesz, tehát a hatásaival is hosszú ideig kell számolni. Az előrejelzések azt nem tudják megmondani, hogy a változások pontosan mekkorák lesznek, de azt igen, hogy drasztikusak és visszafordíthatatlanok. Ha nem történnek változások, akkor a fejlett országoknak évi 5 százalékos GDP-csökkenéssel kell számolniuk, de ez a legszerényebb számítás, a csökkenés lehet évi 20 százalékos vagy még több, ha a jégmezők felolvadnak. A Golf-áramlat lelassulása vagy esetleges leállása katasztrófát jelentene.

Tom Pravda, a brit külügyminisztérium szakértője arra mutatott rá, hogy fel kell hagyni azzal, hogy a klímaváltozást környezetvédelmi kérdésként kezeljük, ugyanis alapvető gazdasági és biztonsági kérdésről van szó. Ezért is nevezte Tony Blair 10 éves miniszterelnöksége legfontosabb dokumentumának ezt a jelentést. Át kell állni az alacsony szénfelhasználású gazdaságra, azaz másképpen kell energiát termelnünk, földet művelnünk, fogyasztanunk és közlekednünk. A kulcsszó az energiapolitika. És nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az egész EU-ban.

A magyar fordítás elérhető itt.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment