Inno/Tech

Szélgenerátorral működtetett mobil hálózat

pilot Swindon-ban (UK)

Szél és napenergia segítségével oldhatják meg az elmaradott, illetve eldugott területek mobilhálózatának energiaellátását.

Namíbiába telepítik hamarosan a világ első nap- és szélenergia által ellátott mobiltelefon átjátszóállomását. Az új megoldást egy, a Motorola által telepített svéd kísérleti modell alapján rendelte meg a MTC Namibia mobilszolgáltató.

„Határozottan hiszünk benne, hogy szükségünk van egy olyan technológiára, melynek segítségével hatékonyan biztosíthatjuk a távoli területek lefedettségét” – mondta Joachen Traut az MTC ügyvezetője.

„Namíbia hatalmas ország, melyben összesen kétmillió lakos él, így a vidéki területek energiaellátása nagy problémát okoz, ráadásul nagyon drága. Az áramhálózat kialakítsa kilométerenként 8000 dollárba kerül, s ha kiépül is évekig tarthat míg rákötik az országos gerinchálózatra.”- teszi hozzá.

Az MTC eddig is használt csak napenergia által táplált mobilállomásokat, de most először a két alternatív forrás együttes alkalmazásával látják majd el a fővárostól Windhoektől negyven kilométerre keletre található Dordabis falú hálózatra csatolását.

Ez a technológia hibátlan olyan helyek térerővel való ellátására, melyeket csak helikopterrel lehet megközelíteni – vélekedik Linda Brown a Motorola GSM megoldásokért felelős vezetője. Brown szerint sokkal nagyobb mennyiségben kell az energiát előállítani, mint amennyit az adótorony igényel, hogy egy részét továbbíthassuk a bázisállomásnak. Annak működtetése ugyanis 1200-15000 wattnyi áramot igényel, melyet egy hat kilowattos turbinával és négy napelem panellel látnak majd el az adótornyokból származó energia mellett.

A nap és szélenergiát előállító eszközök költségei megegyeznek a villamoskábelezés költségeivel, de kiépítésük sokkal rövidebb idő alatt megvalósulhat. A rendszer működtetési költségei pedig az áram- és a dízelüzemnél jóval alacsonyabbak. Traut szerint körülbelül 1500 embert szolgál majd a faluban és 30 kilométeres körzetében a hálózat.

Brown elmondása szerint tervezik a megoldás ázsiai felhasználását is. Eközben Indiában az Ericsson biodízel alapú energiaellátással kísérletezik. A cég reményei szerint az év második felére Puneban, Maharashra államban, tíz biodízel üzemű mobil adótorony áll majd üzembe.

(Forrás: HVG, BBC)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment