Föld

Borneó egyharmada válik védetté

Esőerdő BorneónVégre egy jó hír!

Történelmi jelentőségű természetvédelmi megegyezést írt alá hétfőn (február 12-én) Brunei, Indonézia és Malajzia, a három borneói ország. A három ország nyilatkozatában arra tett ígéretet, hogy megőrzi és fenntarthatóan kezeli a világ egyik legértékesebb élőhelyét. Borneón található a Föld legnagyobb összefüggő trópusi esőerdeje, amely a sziget egyharmadát foglalja el, kb. 22 000 000 hektár területen.

A három dél-kelet ázsiai ország miniszterei által aláírt „Borneó Szíve Nyilatkozat” (Heart of Borneo Declaration) az utolsó mentőöv a sziget esőerdeje számára, melyeket az olajpálma ültetvények telepítése, erdőirtás és erdőtüzek veszélyeztetnek. 1996 óta évente átlagosan 2 millió hektárral nőtt az erdőirtás mértéke Indonéziában, és napjainkra Borneó őserdővel borított területeinek mindössze a fele maradt fenn.

orángután

A sziget 13 emlősfajnak, 150 hüllő és kétéltű fajnak, több mint 350 madárfajnak és körülbelül 15 000 növényfajnak ad otthont, további új, eddig felfedezetlen fajok mellett. Csupán tavaly több mint 50 új fajt fedeztek fel ezen a területen. Az esőerdők olyan ritka és kihaló félben lévő fajok számára nyújtanak otthont, mint az orangután, a szarvcsőrű madár vagy a koboldmaki.

A Borneó Szíve Nyilatkozat hivatalosan átírja a világ legnagyobb pálmaolaj ültetvényének terveit Indonézia és Malajzia hegyvidéki határain, Kalimantanban. A kínai befektetők által támogatott projekt következtében 1.8 millió hektáron kellett volna letarolni az esőerdőt.

A WWF a Heart of Borneo Declaration fontosságáról és előzményeiről készített egy animációt, amit meg is nézhetsz.

(Forrás: WWF)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment