Nem kategorizált

Németország latolgat: CO2 adó a gépkocsikra

cars_getty_203.jpgA német kormány újabb terve szerint a jövőben az autók után fizetendő adót nem a motorok nagysága, hanem sokkal inkább azok káros-anyag kibocsátása alapján határoznák meg. A cél az, hogy minden eszközzel arra ösztönözzék a gyártókat, hogy a környezetet kevésbé szennyező, „zöldebb” járműveket alkossanak.

Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter állítása szerint a kormány még ebben az évben szeretné végleges formába önteni az új rendszert. Tudva azonban, hogy a koncepció mind a 16 tartomány hozzájárulását igényli, a terv igen ambiciózusnak tűnik.

Az Unió soros elnöki posztját betöltő Németország kormányának terve annál is inkább meglepő, mivel a jelentős politikai és gazdasági befolyással rendelkező nagy hazai autógyártók erős lobbi-tevékenységet fejtenek ki a korlátozás ellenében. Érveik szerint az Európai Bizottság által a káros anyag kibocsátás 2012-re előirányzott mértékét (130 g/km) a gyártók képtelenek teljesíteni a csökkenő eladások mellett.

A miniszter kitart amellett, hogy az autók szén-dioxid kibocsátása mértékén alapuló adó arra kényszeríti a gyártókat, hogy járműveik gyártása során végre elsődleges szemponttá emeljék az alacsony szennyezési szintet. A miniszter úgy véli, a kiemelkedően jó értékeket produkáló autók akár ki is szorulhatnak az adókötelesek köréből.

Volfgang Tieffensee, a német autópályákon is bevezetendő díjfizetést ellenző szövetségi közlekedési miniszter úgy látja, „a cél nem több pénz beszedése, hanem az egyszerűen csak az, hogy tegyünk valamit környezetünkért.”

(Forrás: Greenfo EU Hírek)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment