Föld

Indul a 2007-es békamentő akció Farmoson

barna ásóbéka

A tavaszias meleg idén a szokásosnál korábban csalogatta elő a föld alatt telelő barna ásóbékákat. Az apró békák nagy csapatokban indulnak szaporodó helyükre a farmosi Nagy-nádas felé – idén egy hónappal korábban, mint tavaly.

A tápiómenti természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén immáron 3. éve terelő kerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket. Tavaly így több, mint 35.000 békát mentettek meg a gázolástól. A munkát évek óta a helyi természetvédő szervezetek, önkéntesek, iskolás diákok végzik több héten át, amíg a vándorlási időszak befejeződik.

Ehhez a természetvédő munkához várnak idén is segítséget akár egyéni, akár csoportos jelentkezőktől. Külön csoportokként várják a felsős általános iskolásokat és középiskolásokat is, akiket a szervezők képviselője fogad az előre egyeztetett időpontban.

Mit vigyél magaddal a békamentésre?

  • vízálló lábbelit (bakancs, zárt cipő, gumicsizma), mivel a fű még sokszor vizes az esők után
  • meleg ruhát, széldzsekit, mivel a nyílt terepen időnként elég szeles idők járnak
  • ha van, láthatósági mellényt (rikító színű), ebből a szervezők 10 db-ot tudnak biztosítani
  • barátaidat, osztálytársaidat
  • jó kedvedet

Mit hagyj otthon?

  • a békákkal kapcsolatos előítéleteidet, félelmeidet (a barna ásóbéka nem termel méregváladékot, nem pisil szembe a hiedelmekkel ellentétben, és bár nem a kedvenc állatok közé tartozik, érdemes őt közelebbről megismerni)

A békamentésre Németh András programvezetőnél kell jelentkezni a 20/234-9994-es telefonszámon, vagy a mmetapio@gmail.com e-mail címen, ahol további információk is kérhetőek a mentésről.

A békaterelő kerítéseket február 24-25-én állítják fel a műút mentén a farmosi vasúti megállótól Nagykáta irányába. Találkozó mindkét nap reggel 9 órakor a farmosi vasúti megállóban, de később is lehet csatlakozni a munkához.

Február 26-tól pedig folyamatosan várják az önkénteseket, iskolás csoportokat a békák megmentésére. A béka-őrjárat mely kb. 2 órát vesz igénybe – tetszőleges időpontban reggel, délben, délután is megszervezhető. Ennek pontos időpontját a fenti számon lehet egyeztetni a vezetővel legalább két nappal előre.

(Forrás: Zöldmagazin)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment