Nem kategorizált

Barrosso: „Túl sokat beszéltünk, most már cselekednünk kell”

Jose Manuel BarrossoAz elkövetkező évtizedekre jósolt felmérhetetlen klímakatasztrófa elhárítása érdekében alapvető irányváltást sürgetett a környezetvédelem területén José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke vasárnap.

A Bild am Sonntag című lapnak adott interjúban Barroso a tagállamokat rendkívül sürgős intézkedésekre szólította fel a környezetvédelem és ezzel kapcsolatban az energiapolitika területén.

„Túl sokat beszéltünk, most már cselekednünk kell” – jelentette ki Barroso, alig néhány nappal azután, hogy az ENSZ által megbízott klímakutatók arra figyelmeztettek: az emberiségnek gyorsan kell cselekednie, mert már csak 2020-ig van idő a visszafordíthatatlan környezetvédelmi katasztrófa elhárítására.

Az Európai Bizottság elnöke annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Uniónak kell a klímaváltozás elleni harc élére állnia. Szavai szerint az elengedhetetlen közös intézkedések meghozatalára kiváló alkalmat nyújt az unió március elejére tervezett csúcstalálkozója. Ugyanakkor a tagországokat arra szólította fel, hogy egyidejűleg mindegyikük a saját háza táján is tegye meg a szükséges lépéseket.

Barroso bejelentette, hogy hétfőn Portóban „kulcsfontosságú” beszédet kíván tartani a környezetvédelemről, s ebben fogja majd részletesen vázolni a bizottság konkrét javaslatait. Annyit elárult, hogy elsősorban az energiapolitika terén van szükség alapvető változtatásokra, a környezetet leginkább károsító üvegházhatást kiváltó gázok 80%-a ugyanis az energia előállításból származik.

Az Európai Bizottság elnöke megerősítette: a testület ragaszkodik ahhoz a célhoz, hogy a fejlett országokban 2020-ig 30%-kal csökkentsék a szóban forgó gázok kibocsátását.

Az ENSZ klímaszakértői egy, a napokban nyilvánosságra került jelentésben felhívták a figyelmet: az emberiségnek „még maximum tizennégy éve van” a túlélés megalapozására. Amennyiben az elkövetkező években nem kerül sor a környezetet kímélő, hatékonyabb technológiák bevezetésére, olyan katasztrófa következhet be, amelynek hatásai felmérhetetlenek. A beszámoló mindenekelőtt az üvegházhatású gázok kibocsátásának rendkívül gyors csökkentését sürgette, utalva arra, hogy az általános felmelegedés következtében az északi sarki jégpajzsok további olvadása és az óceánok vízszintjének folytatódó emelkedése várható. Mindez pedig beláthatatlan méretű áradásokhoz vezethet.

(Forrás: EurActiv, Pietsch Lajos (MTI) jelentése alapján)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment