Nem kategorizált

Újabb jelentés – Magyarországot érzékenyen érinti a klímaváltozás

Vincze János: ÁrvízA klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából Magyarország a világ egyik legsérülékenyebb országa – áll az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának jelentésében.

Diana Ürge-Vorsatz, a jelentés készítésében résztvevő Közép-Európai Egyetem docense elmondta, hogy amíg más országokban csak egyes területek esnek az ökológiailag legmagasabb sérülékenységi besorolás alá, addig Magyarországon szinte alig van ettől eltérő térség. Rosszabb helyzettel Európában csak Belgium, a világon pedig a Dél-afrikai Köztársaság szembesül – tette hozzá.

Diana Ürge-Vorsatz magyarázata szerint mindez azt jelenti, hogy a jelentésben az éghajlatváltozás egész Európára előrevetített hatásai fokozottabban jelentkezhetnek. A jelentés intenzívebb téli csapadékot, ennek nyomán pedig hevesebb folyóáradásokat, továbbá hőhullámokat jósol. Magyarországot nem érinti, Európa különböző részét annál inkább a gleccserek olvadása, valamint a növénytakaró átalakulása.

A docens kiemelte, hogy akármilyen radikális beavatkozások mellett döntenek is a világ országai, több száz évre már biztosan alkalmazkodni kell a változó klíma következményeihez. Az alkalmazkodás mellett nem szabad tovább halogatni a túlságosan nagy arányú felmelegedés megelőzését, hiszen az idő múlásával egyre kritikusabb helyzettel lesz kénytelen a világ szembesülni – fűzte hozzá.

A jelentés három pillér köré csoportosítja a tennivalókat, amely közül prioritásként az energiahatékonyság fokozását említi. Az energiaellátást tekintve a megújuló energiaforrások, a biztonságos nukleáris energia fontosságát említi, és szól a szén-dioxid föld alá temetését célzó úgynevezett „karbon elkobzás” projektek szükségességéről is. Harmadik pillér a földhasználat megváltoztatása, ami részben erdősítést jelent.

A 2,5 éve készülő, 120 oldalas jelentés nagyságrendekkel kisebb terjedelmű, mint az ENSZ kormányközi testületének, az IPCC-nek három héttel ezelőtt Párizsban részben nyilvánosságra hozott klímajelentése. A szerdai jelentés ugyanakkor a korábbinál sokkal gyakorlatiasabb, hiszen a tudományos megállapításokon kívül javaslatokat fogalmaz meg a döntéshozók számára.

Legközelebb április elején jelenik meg nagyszabású, nemzetközi jelentés az éghajlatváltozásról, akkor az ENSZ IPCC panelje a 3 ezer oldalas jelentésének második részét hozza nyilvánosságra.

(Forrás: FigyelőNet, MTI-Eco)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment