Nem kategorizált

Greenpeace-esek lógtak a Lánchídon

Az Index tudósítása:

A Greenpeace akciója miatt le kellett zárni a Lánchídat

„Klímariadó! Zöld energiát” – ez áll azon a transzparensen, amelyet a Greenpeace zöldszervezet aktivistái függesztettek ki a Lánchídon. A rendőrök nem tudtak az akcióról, az egész hidat lezárták, és többeket előállítottak.

A Greenpeace egy Duna fölé kifeszített, óriási transzparenssel kezdett be nem jelentett akcióba a Lánchídon csütörtök délelőtt a klímaváltozás megfékezése jegyében; a rendőrség nem sokkal 11 óra után mindkét oldalról lezárta a hidat, amelyen megjelentek a tűzoltók és feltünt egy mentőautó is.

Nyolc sárga ruhás Greenpeace-aktivista ereszkedett le köteleken a híd Parlament felé néző oldalán, egy 120 négyzetméteres vásznat tartva „Klímariadó! Zöld energiát!” felirattal.

A hídról lelógó aktivistákkal egy ideig nem tudtak mit kezdeni a rendőrök, így először azokat vitték el, akik a hídhoz láncolták magukat. Délután negyed kettő után nem sokkal az egyik, a hídról lelógó aktivistát visszahúzták egy csörlő segítségével a hídra, és azonnal rendőrautóba rakták. A maradék hét aktivista úgy döntött, önként visszamászik a hídra.

Előzőleg a vízirendészet munkatársai a partra terelték a Greenpeace motorcsónakját, és rabszálító autókba zsuppolták a motorcsónakban ülőket. Vélhetően a vízi közlekedés veszélyeztetése miatt indulhat ellenük eljárás.

A Lánchíd mellett a környezetvédők figyelemfelkeltés céljából időnként egy légvédelmi szirénát is beindítottak a budai rakparton egy furgonból. A rendőrség nem sokkal 11 óra után érkezett a helyszínre és lezárta a hidat mindkét oldalról. A hídon rekedt autókat, buszokat leterelték az átkelőről. A rendőrség első intézkedésként az újságírókat küldte le a hídról.

Összesen 22 ember állítottak elő a rendőrök, a hídon megindult a forgalom.

Szigorú szabályokat akarnak

Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője az akció kezdetén azt mondta, figyelemfelkeltő demonstrációjukkal azt akarják elérni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő egy hét múlva Brüsszelben a legszigorúbb uniós klímavédelmi vállalásokat támogassa. A szervezet akciójával az üvegházhatású gázok csökkentésén kívül azt is el akarják érni, hogy Gyurcsány Ferenc támogassa a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan a 20 százalékos kötelező vállalási arányt a 2020-as teljes energiafogyasztáshoz képest. A zöld szervezet tudomása szerint a kormányfő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyomására csak úgy vállalná a 20 százalékos szintet, hogy annak teljesítése nem lenne kötelező jellegű, csak irányszámként szolgálna.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter útban a Balaton felé megállt a Lánchídnál, hogy megnézze a tiltakozást, a sajtónak nem nyilatkozott, de munkatársa jelezte, hogy közleményt adtak ki. A kommüniké meg is érkezett. E szerint a Szabad Demokraták Szövetsége örömmel fogad minden klímaváltozásra vonatkozó figyelemfelkeltést, de a Greenpeace a kormánynak szóló felhívásával éveket késett, áll Kovács Kálmán államtitkár közleményében. Szerinte a liberális zöld tárca már 2002-ben megkezdte azokat a programokat, amelyekkel hazánk a klímaváltozásra reagál. Mint írja, az elmúlt években a hazai villamosenergia-előállításban megötszöröződött a megújuló energia részaránya. Ezen belül a 80 százalékot is meghaladja a zöld energia.

(Forrás: Index)

PS. Nem értem ezt a mondatot szerintem. Hogyan jött ki a 80%-ot meghaladó zöldenergia? Csak a paksi atomerőmű közel 40%-át termeli az össz hazai energiának. Az a zöld?!?!

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Az alábbi üzenetet „Kukac” fedőnevű látogató írta. Mivel tényleges e-mail cím nélkül nem lehet hozzászólni a témákhoz, ezért én post-olom:

    „Ezek a látványos akciók szerintem inkább ellenérzést váltanak ki az emberekből, ezért egyáltalán nem hatékonyak. A színfalak mögött adott esetben sokkal nagyobb lépéseket lehet tenni, bár nálunk szerintem zéró a természetvédők lobbiereje. Mégis mit tettek kormányszinten a fenntartható fejlődés érdekében a rendszerváltás óta? (hogy az előtt mi volt, arra jobb nem gondolni).

    Sajnos, ez az ország (merem remélni, hogy csak egyelőre) annyira zárt, mármint agyilag, hogy nehéz az embereket átnevelni az újításokra, főleg, hogy ha elmész a boltba, és látod, hogy bio, arról helyből az jut eszedbe, hogy megfizethetetlen (mert ez is a zöld-ség része).

    Szerintem a megoldás valami olyasmi kellene legyen, hogy a mindennapi életben környezettudatosabbá tenni az embereket (gyerekeket), amolyan alulról építkező módon. Nálunk például nagyon jól nyomul szerintem a helyi hulladékkezelő (biokom). Nyilván nem én vagyok az első, aki ezt így látja, és akkor még mindig ott vannak a látható (nagy) problémák, mint az USA, amely egyetlen nemzetközi kvótaszerződést sem ír alá, meg a népes ázsiai országok, amelyek szintén tesznek minden ilyesmire.

    A 80% értelmezésem szerint a megötszöröződött zöldE-n belül értendő, tehát ha az 10%-ra nőtt, akkor 8%, és előtte 1,6% volt (a 10% szerintem túlzás, de nem ismerem a legfrissebb adatokat). Magyarországon meg gyk. nincs vízenergia szempontból hasznosítható víz, és szél sem sok – és mennyivel környezetbarátabb a bősi erőmű, ami tönkretette a Szigetközt? Ilyen szempontból atomhívő vagyok.

    Még annyi, hogy igen, anyagilag is motiválni kellene az embereket (mint az említett CO2 adó terve, de akár pozitív módon is), ebben szintén a kormánynak lenne szerepe.”

  • Kedves „Kukac”!

    Köszi a hozzászólást!

    Sok tekintetben egyetértek Veled, mint pl. hogy nincs lobbierő, hogy nullához közelít, ami itthon a fenntartható fejlődés érdekében történik, hogy nem vagyunk nyitottak, hogy mit gondolnak az emberek a „bio”, vagy akár az „öko” hallatán.
    Köszi a kifejtést, de ismerjük el, még így is elég homályos a megfogalmazás (mármint nem a Tiéd :))

    A tudatformálás nagyon fontos. De szerintem ennek párhuzamosan kell működnie a radikális változásokkal, amiben nagy felelőssége van az éppen aktuális kormánynak. Arra most nincs idő várni, hogy a gyerekek egyszer felnőnek, és majd lépnek a klímavédelemben. Te is azt írod a commented végén, hogy a CO2-dal kapcsolatos pozitív, vagy negatív motiváció a kormány szerepe.

    Az NGO-k között a Greenpeace szerintem azt a fajtát képviseli, aki felvállalja a kockázatot a figyelem felkeltésére. Ha most félreteszed a személyes szimpátiát, és csak azt nézed meg, hogy hány ember tudott a problémáról és a március 8-9-i EU találkozóról az akciójuk előtt, és hány tudott róla az akciójuk után, amikor az összes hírből és csapból ez folyt, akkor szerintem egyetértesz abban, hogy a cél, felkelteni a figyelmet, teljesült.
    Én nem vagyok benne biztos, hogy a színfalak mögött, jelen társadalmi és politikai stábbal nagyobb eredményt lehetett volna elérni.
    Csak gondolj bele, hogy az EU 25 tagországa közül egyedül Magyarországnak nincs Fenntartható fejlődés stratégiája. Milyen párbeszédet várunk itt?

    A motivációval teljesen egyetértek. Büntess (adóztass) és jutalmazz, de ehhez is nyitott gondolkodásmód, kreativitás és szabályozás kell. Meg nehéz dolog a gazdasági szereplőkről és az emberekről lehúzni a nyolcadik bőrréteget is…

    Köszi, még egyszer a commentet. Csütörtökön 20h-tól hallgasd a ‘Holnapután’-t a radiocafé 98.6-on. A Greenpeace lesz a vendég! ;)

    Remélem, máskor is megosztod velem / velünk a véleményed!
    szomkat

  • Szia! Bocs, nem tudtam, hogy az emailcím-utánzat nem igazán működik – pedig mennyivel rövidebb ;) Nemrég találtam a blogodra, de még nem jutott időm végignézni, ezért ugrottam így a feedek közepébe. Amúgy – most nem jut eszembe jobb szó – dicséretesnek tartom ezt a törekvésedet, a neten legalább van esély, hogy többeket megérint, többekhez eljut a zöld-ség gondolata (amit néhány bekezdésben ki sem lehet fejteni, annyi problémát vet fel). Úgyhogy kitartást kívánok az Eszme terjesztéséhez.

    Konkrétan a gazdasági szereplőkről – legalábbis a bizonyított szennyezőkről, amiket a regionális környvéd felügyeletek is nyilvántartanak – simán lehúznám az ezredik bőrt is, de legalábbis megoldanám, hogy ha kiszabnak egy bírságot rájuk, azt tényleg be kelljen fizetniük, és nem valami jelképes összeget, és ezt következetesen be is tartanám. Mondjuk Magyarországnak sok más területen sincs hosszú távú stratégiája, de ez tényleg olyan terület, ahol a cselekvést egyszer tényleg túl késő lesz elkezdeni, mert belefulladunk a szemétbe/megsülünk/stb.

  • Mostmár működik, és innentől automatikusan megy a commented. Így pedig a bejegyzésed megjelenésének ideje rövidebb ;)

    Köszönöm a pozitív visszacsatolást, nagyon jól esik.

    A bírságról nem tudok nyilatkozni. Az én tapasztalatom az, hogy a felügyelőségek nincsenek a helyzet magaslatán, de ennek több oka is lehet. A „szennyező fizet” elv nem újkeletű, és biztos van motivációs ereje. Szerintem azonban a pozitív dolgokat is motiválni kellene a másik oldalon, hogy az emberek előre fele is „meneküljenek”.

Leave a Comment