Nem kategorizált

Röviden az EU-csúcs eredményéről

Mint már korábban nyilvánosságra került, az EU a klímaváltozás elleni küzdelem keretében a mostani csúcsértekezleten arra kíván kötelezettséget vállalni, hogy 1990-hez képest 2020-ra legalább 20 %-kal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, s hogy ugyanerre az időpontra a megújuló energiaforrások (szél, nap, geotermikus energia, víz, biomassza) arányát teljes energiafogyasztásának 20 %-ára emeli a jelenlegi 7 %-ról. Míg azonban az előbbit többé-kevésbé általános egyetértés fogadta, az utóbbi kapcsán már vita folyt a tagállamok között arról, hogy ez vajon jogilag is kötelező legyen, vagy csak általános célkitűzés.

2020-ig a 27 tagállam átlagában kell elérni a 20 százalék megújuló energia részarányt, nem pedig a tagállamok szintjén. Hazánkra tehát nem vonatkozik a 20% célarány, ezt csak a későbbi tárgyalások során fogják meghatározni.

A csatlakozási tárgyalások során az EU által 2010-re Magyarországtól elvárt 11,5% zöldáram arányt már egyszer sikerült a kiugróan alacsony 3,6%-ra lefaragni… most sem várható túl pozitív hozzáállás. Vagyis ne legyen igaza a kétkedőknek!

(Források: EurActiv, Zöldtech)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment