Nem kategorizált

„Zöld Szálloda” díj a Zichy Park Hotelnek

Zichy Park Hotel

A Magyar Szállodaszövetség „Zöld Szálloda” környezetvédelmi pályázatát idén egy Tolna megyei hotel nyerte meg, amelyben napkollektoros és hőszivattyús rendszer szolgálja ki a melegvíz- és fűtésigény nagy részét.

A Magyar Szállodaszövetség a környezetvédelem és a turizmus globális problémára figyelmeztetve 1995 óta hirdeti meg a „Zöld Szálloda” elnevezésű környezetvédelmi pályázatát. Az idei év egyik nyertese, a Tolna megyei Zichy Park Hotel példája szemlélteti, mennyi mindent tehetne a környezet megóvásáért a turisztikai szektor.

A hotel fűtési rendszere hőszivattyúk és napkollektorok kombinációjával működik. Amennyiben a fenti energiatermelés nem elegendő, úgy gázfűtéssel segítik a megújuló energiatermelő rendszereket. A négy hőszivattyú összesen 88 kW teljesítményt képes leadni, hatásfokuk egészen meglepő: 1 kWh elektromos energia felhasználásával 5 kWh fűtési energiát biztosítanak.

Az épület tetején elhelyezett tizenkét napkollektor szolgálja ki a hotel teljes melegvíz-igényét (beleértve a kültéri úszómedence és a beltéri élményfürdő igényeit is), téli időszakban pedig a szálloda fűtéséhez is hozzájárul a napenergia. A Zichy Park Hotel kizárólag a napkollektorokkal a melegvíz-előállításhoz szükséges energia 60 %-át takarítja meg évente.

A keletkező szennyvizet az unió igényeinek is megfelelő tisztítási eljárással helyben ártalmatlanítják. A hotel üzemeltetői fontosnak tartják, hogy vendégeiket is környezettudatos gondolkodásra és cselekvésre ösztönözzék.

(Forrás: MTI)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment