Inno/Tech

Meteoalarm – Extrém időjárás figyelmeztetés Európának

Magyarországi figyelmeztetés maAz Európai Unió az éghajlatváltozás felgyorsulására készülve közös weboldalt indított útjára, amely a kontinens országait színkódokkal osztályozza, mégpedig az extrém időjárás alapján.

Az osztrák Központi Meteorológiai Intézet támogatásával létrejött Meteoalarm portál elsősorban a várható veszélyekre, időjárásváltozásokra figyelmeztet, naprakész adatokkal. Itt elsősorban a kisebb-nagyobb árvizekre, erős viharokra, széllökésekre, hőhullámokra kell gondolni, amelyek jókora károkat okozhatnak, nemcsak anyagiakban, de akár emberéletekben is. A 24, illetve 48 órás előrejelzésekben kiemelik a sűrű köd, a kemény fagy, az erdőtüzek előfordulásának esélyeit, a partmenti régiók esetében pedig megjelenítik a szükségesnek vélt figyelmeztetéseket.

Az amerikai National Weather Service hasonló kezdeményezését alapul vevő szervezők szerint a legfontosabb előrelépés, hogy egy központi helyen gyűjtik össze a fontos adatokat, így bárki azonnal tájékozódhat a kontinens egyes régióiban uralkodó időjárási viszonyokról, az esetleges veszélyekről és kockázatokról. Az oldal számára egyelőre nem mindegyik ország szolgáltat adatokat, de sikerült Svédországtól Portugáliáig lefedni a partvidéket, a Földközi-tengeren pedig Olaszország és Görögország járul hozzá a nagyobb biztonsághoz. A kelet-közép-európai régióból jelenleg egyedül hazánk vesz részt a projektben.

Az egész kontinenst ábrázoló térképen a fehér szín a hiányzó, illetve hiányos adatokat jelzi, a zöld szerint nincs közvetlen veszély, a citromsárga pedig már potenciális kockázatokra utal. A narancssárga komoly veszélyekre, a piros pedig extrém időjárásra figyelmeztet. Az egyes időjárási jelenségekre külön ikonok hívják fel a figyelmet egyértelmű jelentésükkel, az ábrák nem igényelnek magyarázatot. Az egyes országokra kattintva megkapjuk az előrejelzést, illetve egy közvetlen linket az országok meteorológiai szolgálat oldalára. Az oldal egyébként több nyelven, így magyarul is elérhető.

Bár a hivatalos bemutató csak március 23-án, Madridban esedékes, már most működik és bárki számára elérhető.

(Forrás: sg.hu, Gyurkity Péter)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment