Föld

Március 22 – a víz világnapja

Világszerte az 1992-es dublini környezetvédelmi  világkonferencia óta minden évben március 22-én ünneplik a Víz Világnapját. Ilyenkor a megszokottnál több figyelem irányul ember és víz évmilliókra visszatekintő kapcsolatára.

Magyarországon egy meleg nyári napon ma nagyjából 2 milliárd liter csapból kiengedett ivóvíz fogy. Ennek túlnyomó részét nem fogyasztásra, hanem WC-öblítésre, kocsimosásra, locsolásra, uszodák feltöltésére használjuk.

Ma egy magyar városi lakos átlagos napi vízfogyasztása – tisztálkodásra, ivásra, főzésre stb. – 119 liter. A XIX. század második felében Pest-Budán, az ország fővárosában lakosonként 1 akó (kb. 55 liter) víz fogyott naponta.

A FAO, az ENSZ Mezőgazdasági Világszervezete a 2007. évi Víz Világnap jelmondatául a „Küzdelem a vízhiánnyal”, az emberiségnek az egyre szorítóbb globális problémájára hívja fel a figyelmet.

A vízzel való takarékos bánásmód, a vízbázisok védelme, az ésszerű vízhasználat azonban már régóta nem csak távoli földrészek számára kihívás. A Kárpát-medencében ma még nagy aszályoktól talán nem kell tartanunk – sőt, gyakran a túl sok víz tesz próbára bennünket rekordméretű áradások formájában. Az édesvíz-készletek azonban korlátosak, és a klímaváltozás nyomán érhet még meglepetés bennünket. Ezért a vízzel nagyon okosan kell bánnunk, úgy, ahogy jelentősége megkívánja: talán a legfontosabb éltető elemről, emberi létünk feltételéről van szó.

(Forrás: Víz világnapja 2007 weboldala)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment