Föld

Budapest-Dakar rally: nyílt levélben tiltakoznak a Zöldek

dakari vasút

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy a magyar kormány közpénzből is támogatni kívánja a Budapest-Dakar rali megrendezését, a hírek szerint legalább 500 millió forinttal, amely összeghez további fővárosi források is hozzáadódnának. Álláspontunk szerint a kormánynak meg kellene akadályoznia a projekt megvalósulását, ahelyett, hogy támogatná – ráadásul súlyos százmilliókkal.

Az eredetileg Párizs-Dakar nevű autós-motoros verseny ugyanis a kezdetektől fogva súlyos kritikák kereszttüzében áll. A verseny mindenekelőtt társadalmi-politikai okokból illegitim: Afrikában olyan területeken megy keresztül, amelyek lakosait nem kérdezték meg, akarnak-e a gazdag nyugatiak zajos, környezetszennyező és veszélyes szórakozásában részt venni. Persze, mint a hazai események mutatják, nem csupán Afrikában nem kérdezik meg az embereket erről.

A verseny továbbá – a L’Osservatore Romano közelmúltban megjelent vezércikkét idézve – véres és felelőtlen ámokfutás, amelynek 29 éves története alatt 49-en veszítették életüket: ebből 24 versenyző és 25 civil. Tekintettel arra, hogy a versenyt évente egyszer rendezi meg, ez azt jelenti, hogy minden eseményre majdnem két halott jut – nem beszélve a súlyos sebesültekről. Úgy véljük, Magyarországnak nem egy ilyen erőszakos, a gladiátorok korát felidéző perverz szórakozáshoz kellene a nevét adnia. Magyarország és az ország imázsa ennél többet érdemel!

A Párizs-Dakar rali továbbá rendkívüli környezeti szennyezést és rombolást okoz. Először is, mint az autósportoknak általában, igen jelentős a klímaváltozásért is felelős szén-dioxid kibocsátása. Szimbolikusan jeleníti meg azt az erőforrásokkal pazarlóan bánó, környezetszennyező kultúrát, amelyet az emberiségnek meg kell haladnia. Hazánk már helyet ad egy Forma 1 futamnak is. Miért kell egy újabb környezetszennyező, rossz példát nyújtó projektet támogatnia, amikor Ön, Miniszterelnök Úr, a legutóbbi Európai Uniós csúcsértekezleten azt állította, hogy hazánk nem képes megfelelni az EU elvárásainak a klímaváltozást okozó gázok csökkentésére irányuló erőfeszítések terén? Mi ennek a szimbolikus üzenete? Vajon felelős magatartás-e ez Magyarországtól, amelynek egyébként elemi érdeke lenne az éghajlatváltozás megelőzése, hiszen a globális klímaváltozás következményei súlyosan fogják hazánkat érinteni?

A ralinak további drámai környezeti hatásai is vannak: a feltúrt, tönkretett természeti élőhelyek, az úton tömegével otthagyott roncsok, veszélyes hulladékok. A hírek szerint hazánk nem csupán pénzt költene a ralira, hanem a Bakonyban lehetőséget is adna egy közvetlen szakaszra. Várható, hogy a sivatagi extrém terepviszonyokra kialakított terepjárók, kamionok felbecsülhetetlen környezeti károkat, talajrongálást foknak okozni. Készült-e erről környezeti hatástanulmány? Ha igen, szeretnénk azt megismerni.

Végezetül cinikusnak gondoljuk, hogy éppen most, a kórház- és iskolabezárások idején, a költségvetési megszorítások mellett kíván ilyen célokra a kormány pénz költeni. Ebből a szempontból azt sem tartjuk elfogadható érvnek, hogy a turizmus révén az elköltött pénz megtérül majd. Egyrészt a költésre MOST kerül sor, amikor másra pedig nem jut elég pénz – az esetleges bevétel pedig a jövő zenéje. Másrészt úgy véljük, hogy ha mégis a turizmust kívánja a kormány fejleszteni, akkor annak vannak más útjai is. Emlékeztetnénk Miniszterelnök Urat arra, hogy 2007 a zöld turizmus éve! A környezetet kímélő, és a hazai kulturális hagyományokra épülő turizmus fejlődésén nagyot lendítene egy ilyen nagyságrendű támogatás.

Miniszterelnök Úr! A Budapest-Dakar rali ötlete egy nem megfelelően végiggondolt koncepción alapul. Nyilván vannak Magyarországon olyan üzleti körök és olyan motorsport rajongók, akiknek ez tetszik. Önnek azonban Magyarország tágabb és hosszú távú érdekeit, a jó hírét, a hazánkhoz kötődő események szimbolikus jelentőségét és értékeit is szem előtt kell tartania. Meggyőződésünk, hogy alaposabb mérlegelés után Ön is arra a következtetésre jut majd, hogy a Budapest-Dakar rali hazánkhoz méltatlan kezdeményezés. Olyasmi, ami miatt szégyenkeznünk kell önmagunk és a világ jobbik fele előtt. Mi azt szeretnénk, ha Magyarország olyan dolgokban venne csak részt, amire joggal lehetünk büszkék gyermekeink szemében is. Miniszterelnök Úr, vonja vissza a ralihoz adott kormánytámogatást!”

  • Boda Zsolt sk.,szóvivő (Védegylet)
  • Lajtmann Csaba sk.,programvezető (Reflex Környezetv. Egy.)
  • Pálfy András sk., elnökségi tag (ART-ÉRA Kulturális és Környezetv.Egy.)
  • Miháltz Márton sk.,munkacsoport-vezető (Zöld Fiatalok)
  • Simonyi Gyula sk.,elnök (BOCS Alapítvány)
  • Molnár Antal sk.,elnök (Zöld Kör, Hajdúböszörmény)
  • Ilosvay György sk.,ügyv. elnök (CSEMETE)
  • Ámon Ada sk.,igazgató (Energia Klub)
  • Szendi Gábor sk.,elnök (Esztergomi Környezetkultúra Egy.)
  • Móra Veronika sk.,elnök (ETK)
  • Kovács Bence sk.,ügyv.igazgató (Független Ökológiai Központ)
  • Rohonyi Péter sk.,kampányfelelős (Greenpeace Magyarország)
  • Kiss József sk.,ügyv.elnök (HOLOCÉN Természetv.Egy.)
  • Szilágyi László sk.,elnök (Hulladék Munkaszövetség)
  • Ádám Ferenc sk.,ügyv.elnök (KÖRLÁNC)
  • Lukács András sk.,elnök (Levegő Munkacsoport)
  • Mező János sk.,koordinátor (LMV! Aktivista Klub,Pécs)
  • Farkas István sk.,ügyv. elnök (Magyar Természetvédők Szövetsége)
  • Tömöri Balázs sk.,elnök (Messzelátó Egyesület)
  • Sallai R. Benedek sk.,ügyvezető (NIMFEA Természetv. Egy.)
  • Pánovics Attila sk.,elnök (Pécsi Zöld Kör)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment