Gazdaság

Kerékpárutak itthon

Elkészült a Kerékpáros Magyarország Program 2007-2013 című kormányzati terv. A költségvetés 1 milliárd forintjából 100 kilométer kerékpárút épült, további 500 kilométer tervei elkészültek, idén 2 milliárd jut, 2013-ig pedig több mint 60 milliárd forint jut a területre.

Átgondolt és összehangolt fejlesztésekkel 2013-ra közel 2000 kilométer új kerékpárút és kerékpársáv épülhet, a biciklis közlekedés arányának növekedése mellett felére csökkenthető a halálos kerékpáros balesetek száma, és az európai kerékpárturizmus piacának akár 5 százaléka is megszerezhető – hangzott el vasárnap Kóka János gazdasági és közlekedési és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter budapesti tájékoztatóján, ahol bemutatták és szakmai vitára bocsátották a Kerékpáros Magyarország Program 2007-2013 című kormányzati tervet.

A program előkészítésekor számos megvalósult – cseh, ausztrál, német, francia – kormányzati programot tekintettek át, amelyek révén az adott országban rövid idő alatt duplájára nőtt a kerékpárút-hálózat hossza, hiszen Magyarországon is ez a cél – ismertette Kóka János. A közlekedési miniszter elmondta: a 2013-ig tartó időszakban több mint 60 milliárd forint jut az Új Magyarország Fejlesztési Terv, a központi költségvetés és az önkormányzatok révén a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére.

A program első fő eleme az infrastruktúra-építés és karbantartás. A második a kerékpáros közlekedés kultúrájának fejlesztése például oktatási programokkal, a KRESZ módosításával, fokozott ellenőrzéssel, a MÁV kerékpárbarát vasútvállalattá formálásával. A harmadik elem a kerékpározás turisztikai, sport és rekreációs célú fejlesztése, elsősorban az európai bicikliút-hálózatba, az EuroVelóba való bekapcsolódással.
„Ahol csak lehet, kerékpárutat is építünk”- ígérte Kóka János. A miniszter beszámolt arról, hogy a magyar kerékpározás történetében tavaly először sikerült felmérni a hálózat hosszát és állapotát, és kidolgozták a kerékpárutak műszaki szabályait. A költségvetés 1 milliárd forintjából megépült 100 kilométer kerékpárút, további 500 kilométer tervei elkészültek, idén pedig már 2 milliárd jut a területre.

Kitekintés

Kínában és Indiában csökken a kerékpár használata, míg Európában egyre fontosabbá válik a kerékpározás népszerűsítése.

A világon jelenleg mintegy 1,6 millió kerékpár található: ebből Kínában 500 millió, Európában 250 millió, míg az Egyesült Államokban 150 millió szolgál. A világ legnagyobb kerékpárgyártói Kína és India. 2005-ben Kínában 80 millió kerékpárt gyártottak, ami a világtermelés mintegy 60 százalékát jelenti, India részesedése pedig 11 százalékos volt.

Indiában a kerékpárral történő utazások részaránya 15 és 35 százalék közötti, a kerékpározás főként a mezőgazdasági vidékeken népszerű; hátrány a biztonságos kerékpárutak és a parkolási lehetőségek hiánya.

1998-ban a Pekingben munkába járók hatvan százaléka kerékpározott, jelenleg ez az arány már 20 százalék alatti. Peking kerékpárútjainak sokaságát alakították át személyautók számára.

A magas parkolási díjak és a használható kerékpárutak magyarázzák, hogy Amszterdamban például a helyi közlekedés 35 százaléka kerékpárral történik. Nagy-Britanniában tervet készítettek arról, hogyan lehet 2012-re megnégyszerezni a kerékpár-használatot. Koppenhága 3 ezer kerékpárt biztosít ingyenesen rövidebb utak megtételére, ezért nem csoda, hogy a munkába járók harmada kerékpáron közlekedik. Németországban több mint 40 ezer kilométer a kerékpárutak hossza

(Forrás: FigyelőNet)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment