Inno/Tech

Hibridautógyár Magyarországon

Kiült a döbbenet az arcomra. Próbálom a legnagyobb optimizmussal újra- és újraolvasni az alábbi cikket, aminek eredetijét a HVG-n találtam, de bevallom, számomra hihetetlennek tűnik. „Merjünk nagyot álmodni!” – de ekkorát? Biztos van a 200 millió Ft mögött üzleti elemzés. Én szurkolok, meg minden…

Felavatta új cégközpontját az Antro Alternatív Erőforrásokat és Járműveket Fejlesztő és Gyártó Kht. A cég az Őrségben fejleszti új, hármas hibridhajtású járművét. Eddig 200 millió Ft-ot fektettek be.

A Solo-Duo fantázianevű járművek minimális tömegüknek és légellenállásuknak köszönhetően a mai autók üzemanyag-szükségletének egyötödével is beérik. A növényi olaj, vagy alkohol elégetésekor pedig csak annyi szén-dioxid szabadul föl, amennyit a növény a fejlődése közben már megkötött az agroenergetikai körfolyamatban. Fontos szempont még, hogy hibridhajtásával dinamizmusa és sebessége egyáltalán nem marad el a többi járműétől, így a közúti forgalomba beilleszkedik.

A fejlesztési koncepció lényege, hogy a világon fellelhető legfrissebb és legperspektivikusabb innovációk felhasználásával létrehozható a mai autók radikálisan új és hatékony alternatívája. Elemei a magnézium ötvözet/karbon-kompozit váz, karbon-kompozit karosszéria és energiaelnyelő struktúrák, polikarbonát üvegezés, agymotoros, energia-visszahasznosító direkt hajtás, több üzemanyagfajtával működő motor-generátor, nagy hatásfokú napcellák és akkumulátorok, LED-világítás, aktív futómű, drive-by-wire vezérlés, synthetic air jet rendszer, mely megoldások a következő évtized elejére tervezett gyártás elindításáig válnak szériaéretté. A koncepció lényeges újdonságait hazai és nemzetközi (PCT) szabadalmi bejelentések védik.

Az autók kihasználtsága, így hatékonysága (statisztikák szerint 1,4 fő/autó, 1:14 hasznos teher/saját tömeg arány) nagyon alacsony. A legmodernebb technikák nyitják meg az utat e probléma orvoslására: a nagy jármű (Duo) tizenöt perc alatt, különösebb szakértelem nélkül szétszerelhető két önálló, teljes értékű kisautóra (Solo), s vissza. Ezáltal családi használatban megoldódik a második autó kérdése is: a hétvégi közös utazásra a hatszemélyes Duo, munkanapokon a két háromszemélyes Solo használható. Az ülések padlóba hajtásával variálható az utas- és csomagtér, a variabilitás azonban nem ér véget: a Solo-hoz kapcsolt egységekkel platós és zárt dobozos kisteherautó, mikrobusz, lakóautó, stb. alakítható ki.

A jármű a tetején és hátán lévő napcellákkal tölti az akkumulátorokat, mely energia naponta átlag félórás dinamikus, de kis sebességű haladásra elegendő. Így lakott területen belül csendben, károsanyag-kibocsátás nélkül haladhat. A lakott területen kívüli gyors haladáskor bekapcsolódik a növényi olaj, vagy alkohol üzemű kis motor-generátor, mely a megnövekedő energiaigényt fedezi, s az akkukat tölti fel. Az utastérben a kényelmes lábtartó egyben lineáris taposópedál is. A vezető és utasai bármikor, biztonságos környezetben ülve segíthetnek be a jármű hajtásába. Ez különösen kis sebességnél hatékony, de akár autópálya tempónál is lehetséges. Mindenki pillanatnyi kedve és lehetősége szerint állíthat taposóprogramot. A Solo-Duo minimális tömegének (270–540 kilogramm), alacsony gördülési- és rendkívül kis légellenállásának köszönhetően a mai autók energiaszükségletének egyötödével beéri.

Belsőégésű motorjának teljesítménye 10,0-20,0 kW. Szabvány fogyasztása: Solo 1,5 / Duo 2,0 liter/100 kilométer (napcellás töltéssel). Szén-dioxid kibocsátása 27–36 gramm/kilométer. Hibridhajtásával sebessége a többi járműével egyező, dinamizmusa kiemelkedő, így a közúti forgalomba annak zavarása nélkül illeszkedik – áll a fejlesztő cég sajtóközleményében. A valódi előnyök a fenntartási költségekben jelentkeznek: mai árakon egy 600 kilométere utazás bő tízezer forintos üzemanyag költsége kétezer forint lesz. Minimális teljesítményadó, biztosítási és szerviz-karbantartási díjakkal ez évente több százezer forintos megtakarítást jelent.

Az ütemterv szerint a Solo-Duo alternatív autó szériagyártása a következő évtized elején indul, s a gyártás felfutásával az olcsóbb személyautók árszínvonalán kerül majd piacra.

(Forrás: HVG)

A szerzőről

szomkat

2 hozzászólás

  • Alig várom a bemutatót. Nagyon jó gondalat az autó. Minden elismerésem a csoportnak aki dolgozott rajta. Sok sikert kívánok, és én is szeretném használni majd az ,autót ha már vásárolni lehet.
    Mégegyszer sok sikert a munkához!

Leave a Comment