Gazdaság

Magyarország szén-dioxid kvótáinak értéke

A Pénzügyminisztérium a mai árverésen értékesítette a teljes felkínált 1.177.500 darab szén-dioxid kvótát.

Az aukción résztvevők elfogadott ajánlatai alapján kialakult egységes eladási ár 0,88 euró lett szén-dioxid kvótánként, a sikeres értékesítés a Magyar Állam számára 1.036.200 euró (mintegy 256 millió forint) bevételt jelent. A mai aukción az állam az értékesítésre felkínált teljes szén-dioxid kvóta mennyiséget értékesítette.

Az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszer (EU Emissions Trading Scheme – „EU ETS”) 2005-2007 közötti első periódusában évi 31,7 millió tonnának megfelelő kibocsátási egységet osztott ki a Magyar Állam a rendszerben résztvevő létesítmények részére. Az erre a periódusra vonatkozó Nemzeti Kiosztási Terv értelmében a teljes mennyiség 2,5%-a térítés ellenében osztható ki. A rendelkezésre álló keretnek csaknem felét, 1.197.000 kvótát értékesített az állam tavaly év decemberében.

Az aukció lebonyolításával megbízott Vertis csoport a tranzakciót a Climex CO2 kereskedési platformon, elektronikus aukció keretében hajtotta végre. Az árverésen legkevesebb 500 darab kibocsátási egységre lehetett ajánlatot tenni. Az értékesítésre több mint 2,4 millió egységnyi ajánlat érkezett, amelyből a Pénzügyminisztérium az értékesítésre felajánlott teljes mennyiségig elfogadta az ajánlatokat. A sikeres ajánlatok március 27-én, kedden kerülnek elszámolásra; a Pénzügyminisztérium részére a vételár március 28-án, szerdán kerül kifizetésre.

Az aukcióról további információval a vertisfinance honlapja szolgál.

(Forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment