Gazdaság

A McKinsey felmérése a klímavédelem nem két filléres költségéről

Sok? Kevés? 2004-ben az EU25 közel 200 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre, ami a GDP 1,9%-át jelentette… talán a kettőt esetenként össze lehetne (lehetett volna) hozni…

Évente 60-80 milliárd euróba, 2020-ig pedig összesen akár 1,1 billió euróba is kerülhet az EU-nak, a kitűzött célok elérése érdekében, a klímaváltozás elleni védelem.

Ezt állapította meg a McKinsey nemzetközi tanácsadó csoport felmérése, amit a német Die Welt című lap tett közzé kedden. Mint ismeretes, az EU 2020-ig a szén-dioxid kibocsátását 20%-kal szeretné csökkenteni. Ha ezt kiegyensúlyozottan, hatékony, de elérhető technológiákkal kívánja az unió megvalósítani, akkor az éves költségek 60 és 80 milliárd euró között alakulhatnak – írja jelentésében a McKinsey, amely a 25 tagországra készítette el becslését.

A német lap emlékeztet rá, hogy a csökkentésben, azaz a költségek viselésében Németországra kiemelkedően nagy teher hárul, mert az uniós vállalás mintegy háromnegyedét egyedül neki kellene teljesítenie, azaz esetében az éves költség 45 és 60 milliárd euró között is lehet. A német adófizetőknek kell állniuk majd e költséget, elsősorban az emelt energiaárak megfizetésével.

(Forrás: National Geographic Online)

(Forrás forrása – németül értőknek: Die Welt)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment