Inno/Tech

Portugáliában a világ legnagyobb napelemparkja

Portugália napelemparkjaA héten Portugáliában felavatták a világ jelenleg legnagyobb napenergiaparkját. Az elkövetkező öt évben további hasonló beruházásokra kerül majd sor. A cél, hogy csökkentsék az ország import energiahordozóktól való függőségét és az üvegházhatású gázkibocsátást.

Az ország déli részére, Európa egyik legnaposabb területére telepített napelem táblák összesen mintegy 60 hektárnyi területet fednek le. A General Electric, a PowerLight (a SunPower Corporation egyik leányvállalata) és a Catavento közös beruházása tavaly nyáron indult, költsége 75 millió dollár volt. A telepen működő 11 megawatt teljesítményű 52.000 napelemtábla tervezett évi villamos energia termelése 20 GWh.

A napelemtáblák nem rögzítettek, mint a legtöbb jelenleg működő napenergiaparkban, hanem forogva folyamatosan követik a napot, ezért ezzel a technológiával több energia nyerhető, mint a rögzített társaikkal.

A várakozások szerint a telep nyolcezer háztartást képes majd ellátni energiával. A beruházás egy hosszú távú program része, melynek keretében az állam csökkenteni kívánja az ország import energiahordozóktól való függőségét és az üvegházhatású gázkibocsátást.

Portugália napelemparkjaA beruházás ugyanakkor munkahelyet is teremt a térségben, ami nem utolsó szempont, ugyanis a Lisszabontól 200 kilométerre, délre fekvő Alentejo régió az ország egyik legelmaradottabb térsége. A munkahelyek zöme a paratölgy- és az olívatermesztéshez és -feldolgozáshoz kötődik.

„A projekt sikere abban rejlik, hogy Portugáliában a napfény szinte folyamatosan rendelkezésre áll, ugyanakkor az állam is támogatja az ilyen jellegű beruházásokat”– nyilatkozta a hírügynökségeknek Kevin Walsh, a beruházást végző konzorcium, a Renewable Energy GE munkatársa.

A napenergiapark üzembe helyezésével 30.000 tonnával csökken az évi szén-dioxid kibocsátás, ami első hallásra csekély értéknek tűnik, tekintettel arra, hogy az ország teljes szén-dioxid kibocsátása 2005-ben 36,5 millió tonna volt. Viszont Portugália az elkövetkező öt évben mintegy 10 milliárd dollárt fordít napenergiaparkok, szél- és árapály erőművek építésére. A cél, hogy az ország energiafogyasztásának 45 %-át 2010-re megújuló energiaforrásból fedezzék.

(Forrás: National Geographic Online)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment