Nem kategorizált

Áprilisi tréfa avagy lépnek-e sógorék?

szenneyezett Veres-patakNagy vihart kavart, hogy a héten kitüntetést kapott Bécsben az a kanadai cég vezetőjét, amely a verespataki ciános beruházással komoly környezeti kárt okozott.

Az osztrák parlament elnöke, aki a díjat átadta, most vizsgálatot kezdeményezett, mivel a környezeti felelősségvállalás is szerepelt azok között a kritériumok között, amelyek alapján kitüntették a cég vezérét.

Az előzmény – a vicc (március 27.)

A verespataki aranybányacég, a Gabriel Resources elnöke, Alan Hill nemzetközi díjat nyert, mely szerint ő „Az év menedzsere” a Társadalmi Felelősségvállalás kategóriában (CSR, Corporate Social Responsibility), amit az osztrák parlament elnöke nyújtott át március 27-én Bécsben. A díjjal a cégvezető vállalati szociális és környezeti felelősség terén nyújtott kimagasló teljesítményét kívánta elismerni az osztrák zsűri.

A díjat adományozók azt is hozzátették, hogy a verespataki bánya, modell lehet a jövő bányászati iparágának.

Greenpeace reakciója (március 29.)

A Greenpeace felháborítónak tartja a döntést és levélben felszólította Persányi Miniszter urat, hogy a környezetvédelmi tárca minden lehetséges diplomáciai eszközzel lépjen fel annak érdekében, hogy a díjat odaítélő zsűrit tájékoztassák a verespataki aranybánya beruházás környezeti és társadalmi kockázatairól és ezek ismeretében gondolják újra döntésüket!

„Az osztrák parlament elnöke összetéveszthette a díjazás napját április elsejével, de nagyon rossz tréfának tartjuk, hogy a Verespatak monoindusztriális zónává minősítését elérő, lakóinak, templomainak, páratlan régészeti emlékeinek teljes kitelepítését és lerombolását tervező valamint egy határokon átnyúló potenciális környezeti katasztrófa előidézésért körmeszakadtáig küzdő aranybánya cég elnökének ilyen díjat adjanak át!” – mondta Nemes Noémi.

A jószomszédi szolidaritás teljes hiányáról tesz tanúbizonyságot az osztrák parlament, mikor a nagybányai ciánkatasztrófa hatásainak tudatában és a magyar közvélemény verespataki aranybányát egyöntetűen elutasító fellépése ellenére egy ilyen díj átadásával is bátorítja a román kormányt, hogy a bánya nyitásához szükséges engedélyeket megadja. Különösen azok után, hogy február végén a Greenpeace lerántotta a leplet arról a tényről, hogy az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) a nyilvánosság háta mögött egyezkedik a Verespatakra tervezett aranybánya támogatásáról a kanadai bányacéggel.- tette hozzá Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője.

Ébredések

Vizsgálatot javasolt az osztrák parlament képviselőházának elnöke annak a kitüntetésnek az ügyében, amelyet a napokban maga adott át a tervezett verespataki aranybánya-beruházás vezetőjének, s amely miatt környezetvédő szervezetek tiltakoztak.

Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Horváth István bécsi magyar nagykövet felvette a kapcsolatot Barbara Prammer osztrák házelnökkel, és rosszallását fejezte ki az elismerés miatt.

Barbara Prammer azonban pénteki közleményében maga is felülvizsgálatot javasolt az ügyben, csakúgy mint a kitüntetésre javaslatot tevő osztrák szakszervezet.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter előző nap fordult a bécsi magyar nagykövetséghez és a Külügyminisztériumhoz, tájékoztatást kérve arról, hogy a verespataki aranybányaterv kanadai beruházóját valóban kitüntette-e az osztrák parlament elnöke, elismerve a cég „társadalmi felelősségvállalásban tanúsított elkötelezettségét”.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet magyarországi irodája szerint Alan Hill, a Gabriel Resources Ltd. elnöke vehette át a díjat azzal a megjegyzéssel, hogy a majdani verespataki projekt modell lehet a jövő bányászati iparágának.

A magyar külügyi tárca úgy tudja, a kitüntetést a romániai Meridian szakszervezet kezdeményezte – mellette az ENSZ Fejlesztési Programja, az UNDP is indítványozó volt –, amelynek javaslatát különösebb mérlegelés nélkül továbbította a bécsi parlamenthez az osztrák magánalkalmazottak szakszervezete (GPA-DJP).

Az elismerés március 27-i átadása után az osztrák zöldek kezdtek el tiltakozni, egy parlamenti képviselőjük követelte a kitüntetés visszavonását, s a környezetvédelmi szervezetek ugyancsak tiltakoztak.

(Forrás: Index, Greenpeace)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment