Nem kategorizált

Greenpeace bárka Brüsszelben

Greenpeace bárka Brüsszelben

Brüsszel, 2007. április 3. – A Greenpeace a mai napon felálított egy óriási bárkát Brüsszel szívében, hogy ismételten felhívja a világ és a döntéshozók figyelmét a klímaváltozás veszélyeire és a klímavédelem fontosságára. Most van itt a cselekvés ideje, még nem késő lelassítani azokat a folyamatokat, amelyek komoly veszélyt jelentenek az egész világ számára.

Az IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change) ezen héten ismét ülésezik Brüsszelben, hogy összefoglalják és egyetértsenek a klímaváltozás lehetséges katasztrofális következményeinek felmérésében és a stratégiák kidolgozását illetően.

A Greenpeace mostani akciója igyekszik ráirányítani a figyelmet azokra a klímaváltozás okozta lehetséges környezeti katasztrófákra, amelyekkel a közeljövőben nem csak emberek millióinak kell szembenéznie, de rengeteg állatfaj és egész ökoszisztémák kerülhetnek veszélybe világszerte.

„Minden egyes kiadott IPCC jelentésben nő a különböző várható veszélyes következmények skálája. A 2001-es jelentés szerint százmilliós nagyságrendekre becsülhető azoknak az emberkenek a száma, akik valamilyen formában közvetlenül veszélyeztetve vannak a klímaváltozás következtében. E hét végére talán ismét különböző mértékű becslések és újabb veszélyforrások látnak napvilágot, de az alapvető probléma nem fog megváltozni. Ahogy telik az idő, és nem teszünk semmit úgy nő a veszély.”- mondta Stephanie Tunmore a Greenpeace nemzetközi klímakampányosa.

Folyamatosan nő azoknak az embereknek a száma az egész világon akik a klímaváltozás eredményeképpen környezeti katasztrófáknak esnek áldozatul, elveszítik otthonaikat és hozzátartozóikat. A legnagyobb veszélynek a fejlődő országok lakói vannak kitéve, akik a legkevésbé vannak felkészülve és a legcsekélyebb mértékben képesek védekezni a klímaváltozás következméyei ellen.

„A kutatási eredményekből egyéretműen kiderül, hogy a klímaváltozás egyre jobban és jobban érezteti hatásait. Nincs semmilyen kifogása az emberiségnek, hogy csak tétlenül ülünk és nézzük a körülöttünk történő változásokat. A politikai döntéshozók tudják, hogy miért és hogy mit kellene tenni az azonnali változtatások érdekében!”- fűzte hozzá Tunmore.

A Greenpeace nemrégiben közzétett jelentése szerint van megoldás, létezik alkalmazható globális energiastratégia a világ számára: Energiaforrdalom, Energy [R]evolution.

Ez a jelentés részleteiben taglalja, hogy hogyan lehetséges elkerülni a globális 2 Celsius fokos hőmérséklet emelkedést és 50 százalékkal csökkenteni a világ CO2 kibocsátását 2050-ig, mindezt a gazdaság fejlődése mellett.

(Forrás: Greenpeace)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment