Gazdaság

Bush megint beintett a klímának a profitot védve

A környezetvédelem miatt nem sérülhet az amerikai gazdaság

George Bush amerikai elnök kedden kijelentette: érti a globális felmelegedés jelenségét, de szó sem lehet olyan korlátozásról, amely sértené az amerikai gazdaság érdekét.

„Nagyon komolyan veszem ezt a kérdést, egy súlyos problémáról van szó; elismerem, hogy az ember hozzájárul ehhez az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásával” – jelentette ki Bush.

Az amerikai legfelsőbb bíróság első ízben hozott döntést hétfőn a globális felmelegedésről az Egyesült Államokban zajló politikai vitában. A testület megállapította: a széndioxid környezetszennyező gáz, így az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) korlátozhatja a gépjárművek által a levegőbe juttatott káros anyagok kibocsátását. Az EPA ezt korábban visszautasította, mondván, hogy a „tiszta levegő törvény” nem minősíti környezetszennyezőnek a szén-dioxidot, s ezért nincs jogköre korlátozni a kibocsátást.

Környezetvédők vízválasztónak nevezték a bírósági döntést, amellyel szerintük elhárult az akadály az elől, hogy Amerikában is korlátozó intézkedéseket vezessenek be.
Bush azonban kedden lehűtötte a kedélyeket, kijelentette: semmi sem sértheti az amerikai gazdaság érdekeit, a környezetvédelem nevében nem lehet gátolni a gazdaság növekedését. A republikánus kormány eddig is makacsul visszautasított minden olyan törekvést és felhívást, amely a káros gázok kibocsátásának korlátozását célozta; a nagy amerikai autógyárakat semmi sem készteti arra, hogy csökkentsék az amerikai életforma részét képező benzinfaló járművek gyártását.

Az elnök kijelentette, hogy a klímaváltozás kérdésének megoldásához hosszabb időre lesz szükség, új technológiákat kell kidolgozni. A kiotói klímavédelmi egyezmény szellemét, a mesterséges korlátozásokat elutasító Bush kifejtette: az önkéntes megoldások, a tisztább energiaforrások keresése és az energiafelhasználás hatékonyságának növelése lehet célravezető. Bush megismételte azt a régen hangoztatott érvét is, hogy semmilyen amerikai korlátozásnak nem látja értelmét, amíg olyan nagy kibocsátók, mint Kína és India nem tesznek semmit ez ügyben. Az Egyesült Államok károsanyag-kibocsátásának 40%-áért az erőművek felelősek, a gépjárművek kipufogó gázai 20%-os arányt képviselnek.

(Forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • No igen. Szerintem az USA az egyik – ha nem a legfőbb – probléma. Valamiért még mindig a fene nagy szabadságuk korlátozásának érzik, ha alá kell írniuk valamit, és be kell tartani – vagy nem is tudom. Á, kár erre szót vesztegetni. :(

  • Ez nagyon ül!
    Nem is annyira a „szabadság”-ról van szó szerintem. (Nekem olyan országok ne beszéljenek szabadságról, ahol a 6 sávos autópályákon 100 km/h a max. sebesség… de ez csak egy példa.) A rövidtávú gazdasági érdek talán inkább.
    Ebben az a szomorú, hogy ő hivatkozik Kínára, aki pedig hivatkozik rá…
    Jól elvannak, miközben nem csak az ő gazdaságuk és társadalmuk, szavazóik fogják elszenvedni a következményeket, hanem globálisan még páran. :(
    Szerintem.

Leave a Comment