Föld Inno/Tech

Új generációs, olcsóbb napelemeket fejlesztenek Új-Zélandon

Dr. Wayne CampbellA jelenlegi ár tizedébe kerülhetnek az új generációs napelemek. Egy új-zélandi egyetem tudósai a növényekből kivont anyagok segítségével fejlesztik a napelempanelek hatékonyságát.

Dr. Wayne Campbell (a képen) a Massey egyetem nanoanyagokkal foglalkozó kutatóközpontjának munkatársa szerint az általuk fejlesztett megoldások jóval hatékonyabbak, mint a szilícium alapú napcellák.

Dr. Campbell és kutatócsapata természetes anyagokból álló színezékeket kevert ki, amelyeket a napelempanelekben terveznek felhasználni. A zöld szín például szintetikus klorofill, amelyet a növények leveleiben található, a fény becsapdázására és energiává alakítására – fotoszintézis – alkalmas vegyülethez hasonlít.

A további színezékek a gerinces élőlények szervezetében oxigén szállításáért felelős hemoglobin molekulán alapulnak. Dr. Campbell szerint a 10×10 centiméteres, demonstrációs célra készített, színezett panelek ideálisak felhős éghajlaton is, ugyanis még gyenge fényviszonyok mellett is termelnek annyi energiát, amellyel meghajtható egy kisebb ventilátor.

A szakember szerint a zöld napelemek környezetkímélőbbek, mint szilíciumalapú társaik, mivel titán-dioxidból készülnek, amely újrafelhasználható. A titán-dioxidot többek között fehér festékekben, fogkrémekben és kozmetikai termékekben használnak.

„Bár a szilícium nagy mennyiségben elérhető, ám feldolgozása igen energiaigényes és nagyon drága” – írta Dr. Campbell az egyetem weboldalán. „További hátrányuk, hogy közvetlen napfényre van szükségük a működéshez, míg az általunk fejlesztett paneleknek elég akár a gyenge, szórt fény is. Az elvárásaink szerint sorozatgyártásban ezek a napelemek tizedannyiba kerülnek, mint a szilícium alapú változatok.”

„A következő lépés, hogy ezek a színezékek bekerülhessenek a tetőfedő anyagokba, vagy egyéb burkolóelemekbe” – tette hozzá Ashton Partridge professzor a kutatóközpont újonnan kinevezett igazgatója. A tudós hozzátette, a több mint tíz éve zajló kutatási projekt egyik fő célkitűzése, hogy a létrejövő napelemek segítségével annyi napenergiát tudjanak hasznosítani, amennyit csak lehetséges.

(forrás: hvg és Massey News)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment