Föld

A klímaváltozás hatása a természeti csodákra

cserepesteknősÁprilis 5-én, Brüsszelben a WWF figyelmeztető tájékoztatást adott ki, hogy az Amazonastól a Himalájáig, a világ 10 természeti csodája pusztulásnak indul, ha az éghajlat az eddigi ütemben folytatja a melegedést.

A WWF összefoglalója, „A világ természeti csodáinak védelme a klímaváltozással szemben” az IPCC második munkacsoportjának jelentése előtt került publikálásra, amelyben arról adnak tájékoztatást, hogy milyen pusztító hatással bír a globális felmelegedés a világ néhány legnagyobb természeti csodájára.

Ezek az alábbiakat foglalják magukban:

  1. Amazonas
  2. Nagy Korallzátony és más korallzátonyok
  3. Chihuahua-sivatag (Mexikó és Egyesült Államok)
  4. a Karib-tenger cserepesteknősei (Eretmochelys imbricata)
  5. Valdíviai mérsékeltövi esőerdő Chilében
  6. Indiai Sundarbans tigrisei és emberei
  7. Jangce-folyó felső vidéke Kínában
  8. Bering-tenger lazacai
  9. a Himalája olvadó gleccserei
  10. kelet-afrikai partvidéki erdők.

„Miközben folyamatos nyomást gyakorolunk a kormányokra, hogy megfelelő csökkentési lépéseket vezessenek be az üvegházhatású gázok kibocsátásában, az alkalmazkodási stratégiákon is dolgozunk, amelyekkel a világ természeti csodáinak védelmét is szolgálhatjuk, ugyanúgy mint az emberek életterének védelmét.” – mondta Dr. Lara Hansen, a WWF Globális Klímaváltozási Program vezető tudósa.
A Jangce-folyó mentén a vízhiánnyal szembesülve, a WWF a kormánnyal és a helyi hatóságokkal dolgozik együtt Kínában, hogy segítse a közösségeket a klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodásban. Ez magában foglalja a klíma hősei projektet a Jangce-folyó medencéjében, ahol azok az emberek beszélhetnek önmagukért, akiket a klímaváltozás érint.

Chilében és Argentínában a Valdíviai erdőkben, a globális szervezet helyi partnerekkel együtt dolgozik az erdőtüzek csökkentésén és vezet be védelmi terveket, hogy biztosítsa az erdő – melyben 3 ezer éves fák találhatók – védelmét, ahol lehetséges.

„A teknősöktől a tigrisekig, a Chihuahua-sivatagtól a nagy Amazonasig – mindezen természeti csodákat kockáztatja a hőmérsékletemelkedés”, hangsúlyozta Dr. Hansen.

„Miközben az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás néhányat megvédhet, csak a kormányok drasztikus emisszió csökkentési akcióitól remélhetjük, hogy megállítja a teljes pusztulásukat.”

A prezentációba foglalt összefoglaló letölthető a WWF oldaláról.

Lábjegyzetek:

  • Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC – Klímaváltozási Kormányközi Testület) az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Program (UNEP) és a Világ Meteorológiai Szervezete (WMO) által került létrehozásra 1988-ban a tudományos elemzések elvégzésére annak érdekében, hogy a klímaváltozás technikai és társadalmi-gazdasági információinak vonatkozásait megértsük.
  • Február 2-án, Párizsban az IPCC kiadta a három munkacsoport jelentései közül az elsőt, Negyedik Elemző Jelentés címmel, amely a klímaváltozás tudományát hangsúlyozta. Az IPCC I. Munkacsoportjának jelentése alapján az üvegházhatású gázok atmoszférában való felhalmozódásának elsősorban az ember az okozója. Ezek az üvegházhatású gázok okozzák az éghajlatváltozást.

(forrás: WWF)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment