Ember Gazdaság

Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégia – társadalmi egyeztetés

a fenntartható fejlődés hármasaLeesett az állam, mikor megláttam. Az EU-25-ből egyedül Magyarországnak nincs még nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája, amire már a Közösség is felhívta a hazafiak figyelmét. Most visszatérésem után, bolyongva a hírek között egyszer csak megláttam, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján megjelent a hír: május 31-ig lehet véleményezni a stratégiát.

Azért a kritikus mivoltomat nem megtagadva, két kérdés merült fel bennem azonnal:

  • Rengeteg hírt kapok a rádió kapcsán arról minisztériumoktól, hogy ki hova kerékpározik, mit avat fel, mi a heti programja, stb. Erről egy árva levél nem érkezett. Miért?
  • Társadalmi szervezet barátaim oldalát azonnal felkerestem. Mindegyik szól a Föld Napjának különböző eseményeiről, az adó 1% felajánlási felhívásáról, stb. Arról azonban sehol egy felhívás, hogy „Halló, Mindenki! Ez a mi jövőnkről szól, gyerünk véleményezzük!” Ismért a kérdés: miért?

Bízom benne, hogy a fenti kérdések csak azért merülhettek fel, mert lassúak a webszerkesztők, és még nem tudták feltenni a hírt, vagy mert szervezetten próbál meg mindenki véleményt gyűjteni, amihez idő kell, nem pedig az apátiába zuhant mivoltunk miatt.

Rázzuk meg magunkat, csak egy hónap van rá, hogy a véleményeket beküldjük.

A felhívás részletei:

Megtárgyalta és társadalmi vitára bocsátotta a Kormány a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia tervezetét, amelynek fő célkitűzése, hogy elősegítse a hazai társadalmi-gazdasági-környezeti folyamatok összességének, azaz országunk fejlődésének közép-, illetve hosszú távon fenntartható pályára való áttérését – figyelembe véve a hazai adottságokat és a tágabb folyamatokat, feltételeket.

Az Európai Tanács 2006. június 16-i csúcstalálkozóján fogadta el az Unió megújított Fenntartható Fejlődési Stratégiáját. Ez a dokumentum a tagállamok számára előírta Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiák elkészítését illetve megújítását, illetve az azokhoz kapcsolódó kétéves Akciótervek elkészítését.

A most társadalmi vitára bocsátott Stratégia a fenntartható fejlődés koncepciójára, szemléletére és értékrendjére építve hosszú távú, átfogó, folyamatosan felülvizsgálandó és megújítandó keretet nyújt a hazai ágazati, fejlesztési és más stratégiák, programok, tervek számára.

A Stratégia végleges változatának elkészítéséhez számítanak a szakmai, érdekképviseleti, társadalmi szervezetek, a gazdasági, az önkormányzati és a civil szféra képviselőinek javaslataira, véleményére.

A Stratégia tervezete, illetve a hozzá tartozó kérdőív és a kitöltési útmutató letölthető a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, illetve az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjairól.

A véleményeket 2007. május 31-ig várják az nffs@meh.hu e-mail címen.

Külön felhívják a véleményezők figyelmét, hogy a véleményeket, szövegszerű javaslatokat a letölthető kérdőív kitöltésével juttathatják el. Ezen kívül lehetőséget nyújtanak arra, hogy szövegszerű változásra tett javaslatokat a szöveges formátumban letölthető dokumentumban, változáskövető („korrektúra mód” vagy „track changes”) használatával küldjék meg a fenti e-mail címre.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi egyeztetése során beérkező javaslatokat, észrevételeket az átláthatóság elvének megfelelően mindenki számára elérhetővé teszik az Ügynökség honlapján.

Kapcsolódó dokumentumok:

(Forrás: kvvm.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment