Föld

Uszonyukért vadásszák az óriáscápákat

óriáscápaElnézést kérek mindenkitől, aki már kezd besokallni a tengeri hírektől. Egyelőre még teljesen ki vagyok hegyezve ezekre a témákra…

Annak ellenére, hogy néhány országban már szabályokat hoztak a hatalmas óriáscápa – Cetorhinus maximus – védelmében, hogy megakadályozzák a további populációs hanyatlást, ám egy új kutatás felfedte, hogy a világ második legnagyobb halát ma is nagy arányban ölik meg értékes uszonyai miatt.

A floridai Guy Harvey Kutatóintézet és a Pew Kutatóintézet, valamint a brit Imperial College és Durham Egyetem caspata újfajta, DNS-elemzési módszert alkalmazott, hogy dokumentálja az óriáscápáktól származó uszonyok jelenlétét Hongkongban és japán uszonypiacokon, sőt még Amerikában is, ahol elvileg a fajt 1997 óta teljes védelem illeti meg.

Az óriáscápa uszonyai – melynek ára elérheti az 50 ezer dollárt is – iránti kereslet miatt folytatódik a rendkívül veszélyeztetett faj kiaknázása – mondja Mahmood Shivji kutató. A vizsgálat eredményei és a korábbi vizsgálatok világszerte hihetetlenül alacsony genetikai diverzitást dokumentáltak az óriáscápáknál, ami azonnal aggodalmat váltott ki a kutatókban ezen faj hosszú távú egészségi állapotát illetően.

Az akár 12 méteresre is megnövő, a víz szűrésével táplálkozó óriáscápa a szakemberek szerint hihetetlenül érzékeny a halászatra, talán sokkal jobban, mint a többi cápafaj, mivel rendkívül lassan növekszik és igen későn éri el az ivarérett kort, emiatt az utódok száma igen alacsony, így természetesen a populációk egyedszáma is apró. A húsáért és vitaminban gazdag olajáért folyó vadászat gyors populációs összeomlást okozott. Sérülékenysége miatt az óriáscápák a legtöbb országban védelem alatt állnak. AZ IUCN veszélyeztetett státusszal illette a fajt.

A kutatók szerint eredményeik azt támasztják alá, hogy az óriáscápák populációinak világszerte történő összeomlása megakadályozása végett kiterjedt védelemre van szükség, és a jelenlegi halászati, valamint kereskedelmi szabályok komolyabb betartatására.

Az egyik legnagyobb probléma a cápatermékekkel foglalkozó kereskedelem nyomon követésében az, hogy rendkívül nehéz a testrészek és a feldolgozott termékek esetén pontosan meghatározni, mely fajról van szó. A gyors és költséghatékony, törvényszéki DNS-tesztet Shivji és csapata fejlesztette ki, mely egyszerű, az óriáscápáknál egyedülálló DNS-ujjlenyomatot generál, így könnyebben át lehet vizsgálni a nagyobb cápatermék-szállítmányokat a kereskedelemben, gyorsabban beazonosíthatóak az óriáscápa termékek. Ezzel és a törvények betartatásával elősegíthető a faj védelme.

(Forrás: Híradó/Zöldrovat)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment