Inno/Tech

100%-os energiahatékonyságú villanykörték?

négy generációnyi fénytechnika

Amerikai kutatók olyan szerves világító eszközöket fejlesztenek, melyek minden eddiginél hatékonyabban, 100 %-ban hasznosítják a felvett energiát.

A hagyományos villanykörték energiafelhasználási hatékonysága rossz, az elektromos áram mindössze 5 %-át alakítják fénnyé, míg a többi energiát hő formájában adják le. A neoncsövek valamivel jobbak, körülbelül 25 %-os hatékonyságúak, míg a szilárdtest fényforrások csak az energia felét pazarolják el.

Egy, a zDnet blogján megjelent bejegyzés tanúsága szerint Arizona State University kutatói most olyan szerves fényforrás kifejlesztését jelentették be, mely a teljes felvett energiát világításra használja. Az OLED (Organic Light-Emitting Diode) vagyis szerves fénykibocsátó dióda elvére épülő világítótestek, a kutatók reménye szerint olcsón előállíthatóak nagy tételben. Amennyiben a tudósok jóslata beteljesül, az hatalmas lépés lehet környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontból egyaránt.

Az ASU School of Materials berkein belül Ghassan Jabbour professzor és Jian Li segédprofesszor által tett felfedezést az Advanced Materials című szaklapban publikálták. Ami igazán különlegessé teszi a kutatók találmányát az a tény, hogy az OLED gyártása minden eddigi fényforrásénál egyszerűbb, így gyártása is költségkímélő. Az ugyanis, hogy a hagyományos villanykörte hatékonyági foka igen alacsony, régóta ismert, s sokféle alternatív világító eszköz született az utóbbi évszázadban, a legtöbbjük mégis túl drágának bizonyult és nem sikerült kiszorítania a széles körben elterjedt villanykörtét.

Jabbour szerint „ez az első fénytest, mely nem pazarol egyáltalán energiát, száz százalékos a belső részecskehatékonyság a világításról gondoskodó fehér OLED-ekben”.

(Forrás: HVG)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment