Ajánló Inno/Tech

Dániai környezetvédelmi tanulmányút

fejlec.jpg

Dániai környezetvédelmi tanulmányút Samsø-re, a „Megújuló Energia Szigetére”
2007. szeptember 4-9.

 • Milyen technológiák alkalmazhatóak, ha megújuló energiaforrásokat kívánunk használni?
 • Hogyan válasszuk ki a környezetünkkel és igényeinkkel harmonizáló, legjobb megoldást?
 • Hogyan győzzük meg a helyi közösségeket a megújuló energiaforrások létjogosultságáról, hasznosságáról, valamint hatékonyságáról és gazdaságosságáról?
 • Hogyan születhet meg egy nagyobb zöld projekt körül a szükséges társadalmi összefogás?
 • Hogyan adható el a megújuló energiaforrásokat felhasználó termék a lakossági vagy önkormányzati felhasználóknak?
 • Milyen hatással van a gazdaságra, a turizmusra a megújuló energiaforrások használata?

Mindezekre a kérdésekre választ kaphat, ha részt vesz a Közép-Dánia Régió – DBO, az Energia Klub, az ITD Hungary és a Világgazdaság Online közös tanulmányútján.

A tanulmányút úticélja Samsø szigete, mivel a Dániában honos egységes környezetvédelmi szemléletet legjobban az itt létrejött projekt példázza. Samsø-t „a megújuló energiaforrások szigete” névvel szokták illetni – nem alaptalanul. 1997 tavaszán a Dán Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium versenyt hirdetett öt dániai sziget között. A verseny a meglévő energiaellátási rendszer átalakítását célozta: a hagyományos energiaforrások helyett a megújuló energiaforrásokra összpontosított. A pályázatot Samsø szigete nyerte, és ennek megfelelően változtatta meg energiafogyasztási és –felhasználási szokásait. Az energia nagy részét szélerőművekből nyerik, de több magánház saját maga termeli meg az áramot kisebb turbinák és napelemek segítségével. A lakosok a fűtéshez áramot, biomasszát és napkollektorokat használnak. A szigeten több szalmatüzelésű erőmű és egy napkollektorpark található, a hőtermelés hetven százaléka már természetes energiaforrásokból történik. Alternatív megoldásokkal kísérleteznek a közlekedésben is: a helyiek biodízellel és hidrogéntechnológiával próbálkoznak, de már árammal hajtott autók is közlekednek Samsø-n. A tanulmányút célja, hogy az azon résztvevők megismerhessék a samsø-i projekt elmúlt évtizedének tapasztalatait.

A tanulmányút kiemelt témái

 • Alternatív energia (szél, biomassza, biogáz, napenergia)
 • Energiahatékonyság
 • Szemléletformálás, tanácsadás

Célcsoport

 • Környezetvédelemmel és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cégek (gyártók, forgalmazók)
 • NGO-k, állami intézmények (önkormányzatok, szakminisztériumok) munkatársai

Ár

A tanulmányút költsége: 240.000 Ft (Egyágyas felár: 15.000 Ft)
Az ár tartalmazza a Budapest–Dánia–Budapest repülőút költségét, a Dánián belüli utazás költségeit, a szállásdíjat (teljesen felszerelt tengerparti nyaralókban, kétágyas szobákban), az étkezés költségeit (hideg reggeli és vacsora, meleg ebéd), a szakmai program költségeit, valamint a csoportvezető/tolmács díját.

A jelentkezés feltételei
Jelentkezési határidő: 2007. július 1.
Jelentkezéskor az utazás díjának legalább 50%-át kérik befizetni. A fennmaradó összeget legkésőbb augusztus 10-ig szükséges befizetni. Ellenkező esetben a jelentkező elesik az utazás lehetőségétől. Az utazás ára nem foglalja magában az utas- és a sztornóbiztosítást.

További információ
Lánczi Éva
Közép-Dánia Régió – DBO
1026 Budapest, Trombitás út 11.
Telefon: +36 1 225 0329
Fax: +36 1 225 0328
Mobil: +36 20 340 8966
E-mail: le@dbo.hu

További információ: a DBO honlapján

Letölthető dokumentumok

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment